Foto: stock.xchng

Eiropas Komisija (EK) izsludinājusi uzaicinājumu iesniegt priekšlikumus 23 miljonu eiro finansējumam, kas ES dalībvalstīm palīdzēs rast jaunus veidus, kā novērst ilgstošo bezdarbu, bet cilvēkiem – atgriezties darba tirgū.

Kā skaidroja EK, tas tika izziņots nesen pieņemtajā rīcības plānā darbaspēka un prasmju trūkuma novēršanai ES.

Ar šo uzaicinājumu iesniegt priekšlikumus, kas izziņots Eiropas Sociālā fonda Plus (ESF+) iniciatīvas "Sociālā inovācija +" ietvaros, EK ir iecerējusi balstīties uz iepriekš pieņemtām, daudzsološām iniciatīvām un stiprināt sociālās ekonomikas organizāciju nozīmi.

Lai gan nodarbinātības rādītāji Eiropas Savienībā 2023. gada ceturtajā ceturksnī bija īpaši augsti un sasniedza 75,5 %, daudzās dalībvalstīs jautājums par ilgstošo bezdarbu, proti, par cilvēkiem, kuri ilgāk nekā gadu ir bez darba, joprojām ir ļoti aktuāls.

2022. gadā Eiropas Savienībā 4,5 miljoni cilvēku, kuri bija vecāki par 25 gadiem, bija reģistrēti kā ilgstošie bezdarbnieki.

Jo ilgāk cilvēks ir bez darba, jo grūtāk viņam atrast darbu, tādējādi pieaug nabadzības un sociālās atstumtības risks, uzsver EK. Ar ierastajiem pasākumiem, piemēram, ar apmācību bez individuāli pielāgota atbalsta, bieži vien nepietiek, lai šo jautājumu efektīvi risinātu.

"Ilgstošais bezdarbs nopietni ietekmē sabiedrību, tautsaimniecību un sevišķi cilvēkus, kurus tas skar. Tā ir talantu un produktivitātes izšķērdēšana, un to Eiropa nevar atļauties," norādīja Darba un sociālo tiesību komisārs Nikolā Šmits.

"Vietējās pašvaldības un sociālās ekonomikas organizācijas visā Eiropā pierādījušas, ka ir iespējams piedāvāt jaunas iespējas tiem, kuri ilgu laiku bijuši bez darba. Eiropas Savienība turpinās risināt ilgstošā bezdarba problēmu un atbalstīs pasākumus, kuri veicina kvalitatīvu darbvietu izveidi," turpināja Šmits.

Situācijā, kad tiek meklēti risinājumi, nesen pieņemtais, ES finansētais ziņojums liecina, ka inovatīvas pieejas, piemēram, tā dēvētās "darba garantijas", var ievērojami palīdzēt ilgstošajiem bezdarbniekiem atgriezties darba tirgū.

Šādi pasākumi palīdz atrast un radīt darbvietas, kuras ir īpaši pielāgotas un atbilst darba meklētāju profiliem, un vienlaikus risina vietējo kopienu vajadzības. Ieguvumi no šīm shēmām var būt visdažādākie. Vietējai sabiedrībai tās var sniegt noderīgus pakalpojumus par pieņemamu cenu, cilvēkiem, kuri ilgstoši bijuši bez darba, piedāvāt jaunus veidus, kā atrast darbu, un tās var palīdzēt novērst darbaspēka un prasmju trūkumu.

Eiropas Sociālais fonds Plus (ESF+) ir Eiropas Savienības galvenais instruments, kas ļauj ieguldīt cilvēkos un kas atbalsta Eiropas sociālo tiesību pīlāra īstenošanu. ESF+ ar 95,1 miljardu eiro no ES budžeta 2021.–2027. gadam sniedz ieguldījumu ES nodarbinātības, sociālajā, izglītības un prasmju politikā, tostarp šajās jomās īstenotajās strukturālajās reformās.

Ar ESF+ iniciatīvu "Sociālā inovācija+" paredzēts izstrādāt inovatīvus risinājumus un tos izmantot, lai risinātu sabiedrības problēmas, jo īpaši nodarbinātības, izglītības, prasmju un sociālās iekļaušanas jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!