Foto: DELFI

Līdz ar izmaiņām, ko mūsu dzīvē ieviesa šis pavasaris, apņēmos vairāk kustēties. Atšķirībā no daudzām citām reizēm šoreiz šo apņemšanos arī palēnām, bet apņēmīgi esmu sākusi realizēt. Uzsākot regulārus treniņus, vairākkārt pieķēru sevi pie domas, ka noderētu kāds viedais palīgs, kas ļautu sekot līdzi paveiktajam, bet – piedāvājums ir plašs, iespēju daudz, turklāt lielas skaidrības, ko īsti, izņemot soļu skaitīšanu, es izmantotu dzīvē, nebija. Pēc trim nedēļām ar “Huawei GT 2 Pro” saprotu – viedpulkstenis var būt ne tikai noderīgs un zinošs, bet arī iedvesmojošs un papildus motivējošs virtuālais treniņu partneris.

Ko es uzzināju par saviem ikdienas treniņiem?

Šo trīs nedēļu laikā pulkstenis uzticīgi sekoja manām ikdienas gaitām un individuālajiem treniņiem kopā ar treneri sporta zālē. "Huawei Watch GT 2 Pro" ir vairāk nekā 100 treniņu režīmi (ar 19 profesionālām treniņu programmām), no kuriem es izmantoju soļošanu telpās, funkcionālo un spēka treniņu, pastaigu ārā un peldēšanu baseinā. Pulksteņa iespējas ir neierobežotas – treniņu režīmos atradīsiet džeza dejas, riteņbraukšanu, gaisa pūķa laišanu, golfu (režīms ļaus analizēt arī stāju un sitiena kustību), pārgājienus, triatlonu, airēšanas trenažieri un desmitiem citu aktivitāšu. Starp šī pulksteņa jaunievedumiem ir slēpošanas, distanču slēpošanas un snovborda režīmi. Tad nu tikai atliek cerēt, ka šogad mums būs patiešām kārtīga ziema, lai izmēģinātu šīs iespējas praksē.

Foto: DELFI
Kas man patika? Pulkstenis ļauj ērti sekot līdzi treniņa laikam, sirdsdarbībai un patērētajām kalorijām, bet pēc tam "Huawei Health" aplikācijā pieejamie dati ļauj krietni vien detalizētāk izpētīt, cik ilgs bija, piemēram, efektīvākais tauku dedzināšanas laiks vai kā virtuālais partneris vērtē treniņa izpildījumu un cik ilgu atjaunošanās laiku iesaka līdz gatavībai nākamajam treniņam.

Šajā laikā arī pirmo reizi izmēģināju trenēties viena, bez treneres. Ar lielu interesi gaidīju, kādus rezultātus rādīs mans virtuālais partneris, un tie patīkami pārsteidza – stundu garā treniņā vienatnē biju patērējusi 400 kalorijas un tauku dedzināšanas ilgums sasniedza 40 minūtes, kas, salīdzinot ar treniņiem treneres vadībā, ir līdzvērtīgs rādījums.

Aktivitātēm svaigā gaisā pulkstenis nodrošina arī VO2MAX mērījumu (pastaigai ir jābūt vismaz 5 km garai), kas ir maksimālais uzņemtā skābekļa apjoms, ko varat izlietot intensīva treniņa gaitā. Šis rādītājs pēc pastaigām svaigā gaisā – 26 ml/kg/min., kas sievietēm vecumā no 35 līdz 39 gadiem tiek vērtēts kā slikts rādītājs, – man tikai vēlreiz apliecināja, ka ir jākustas vairāk un regulārāk, lai uzlabotu savu "fitnesa vecumu".

Tests baseinā

Ritinot plašo treniņu piedāvājumu un ieraugot "Peldēšana baseinā", nebija divu domu – tas noteikti jāpārbauda praksē. Pirms kāpšanas baseinā gan drusku piebremzēju, jo prātā spēcīgi iespiedies bērnībā daudz dzirdētais brīdinājums, ka ar pulksteni peldēties nedrīkst, bet pulksteņa specifikācijā noteiktais 5 ATM ūdens izturības koeficients ir garantija, ka pelde baseinā tam nekaitēs.

Foto: DELFI
Pirms peldēšanas treniņa uzsākšanas ievadīju baseina garumu – un aiziet! Treniņa laikā "Huawei GT 2 Pro" ļauj sekot līdzi sirdsdarbības ātrumam, kaloriju patēriņam, distancei un laikam, bet daudz interesantāki šķita pēc tam "Huawei Health" aplikācijā aplūkojamie dati, piemēram, uzzināju, ka 400 metru peldējumā esmu veikusi 509 vēzienus, patērējusi 406 kalorijas un galvenokārt peldējusi brīvajā stilā (kas realitātē nozīmē kaut ko starp "sunītī" un "vardītē").
To, ka man peldēšanā vēl ir lielas iespējas progresēt, apliecina SWOLF rādītājs – tas ir peldēšanas efektivitātes rādītājs, ko iegūst, distances laikam pieskaitot izdarīto vēzienu skaitu. Kā liecina internets, labs SWOLF rādītājs 25 m distances veikšanai ir starp 35 un 45. Kā liecina treniņu biedra novērotais, man vidējais SWOLF rādītājs ir bijis 128, bet labākais – 78. Plunčāšanās, ne peldēšanas treniņš, īsāk sakot.
Foto: DELFI

Starp citu, ja esi baseinā viens vai peldies atklātos ūdeņos, vari izmantot pulksteņa mūzikas atskaņošanas funkciju – neierasta sajūta.

Vai asinīs ir pietiekami daudz skābekļa – un citi noderīgi mērījumi

Starp viedpulksteņa veiktajiem mērījumiem, kas mani intriģēja visvairāk, bija stresa rādītāji. Trīs nedēļu laikā vidējais stresa līmenis tika novērtēts kā normāls, bet dienu griezumā tas nereti uzkāpa līdz vidējam. Lepojos un pasitu sev pa plecu – atzīmi "augsts" tas nesasniedza ne reizi. Interesanti, ka vienīgā reize, kad stresa līmenis sasniedza vidējo atzīmi, bija diena, kad biju devusies izbraukumā pa Kurzemi. Iespējams, tas skaidrojams ar vairāku pamestu objektu apskati, kas vienatnē ir diezgan biedējoša nodarbe.

Foto: DELFI
Tāpat ar lielu interesi pētīju miega rādītājus. Trīs nedēļu laikā vidējā miega kvalitāte novērtēta ar 82 punktiem, vidēji miegā pavadītais laiks – 7 stundas un 41 minūte, kas atbilst ieteikumiem par miega ilgumu, bet pamostos es naktī vidēji vienu reizi. Ne tik simpātisks rādītājs ir gulētiešanas regularitāte – to viedpulkstenis ar 0 punktiem novērtējis kā zemu. Varbūt tas ir īstais signāls mainīt ieradumus un mēģināt ieviest jau sen plānoto, bet vienmēr atlikto noteikto gulētiešanas laiku?! Starp citu, viedais palīgs lieku reizi apstiprināja sen zināmo – daudz kvalitatīvāks miegs ir naktīs pēc fiziskās aktivitātēs pavadītas dienas.

Šobrīd ļoti aktuāls rādītājs ir skābekļa līmenis asinīs (SpO2) – ja tas ir zems, tas var būt signāls par elpceļu un plaušu slimībām vai citām saslimšanām. Ar "Huawei GT 2 Pro" skābekļa koncentrāciju asinīs ir viegli un ērti izmērīt jebkurā laikā un vietā, un to arī šajā laikā cītīgi darīju – mans SpO2 rādījums trīs nedēļu laikā svārstījās no 95 līdz 99%, kas atbilst normai un, neslēpšu, arī palīdzēja ik pa brīdim mazināt satraukumu. Tomēr jāpatur prātā – viedpulkstenis nav medicīniska mērierīce un, ja ir bažas par savu veselību, ir jāvēršas pie speciālistiem.

Vai nebūs par lielu?

Apsverot šī pulksteņa izvēli, var mulsināt izmērs. Jā, "Huawei GT 2 Pro" ir paliels, bet tas ir pārsteidzoši viegls un ērts. Bija reizes, kad vingrojot, saliecot rokas locītavu, treniņš nejauši tika pārtraukts vai apturēts, bet pulksteņa vibrācija neļauj to palaist garām. Starp citu, ļoti noderīga ir treniņu atpazīšanas funkcija – ja esi devies raitā pastaigā, bet neesi ieslēdzis treniņu režīmu, pulkstenis pats tev par to atgādina.

Ja sākumā šķita, ka tā dizains vairāk piemērots vīriešiem, trīs nedēļu laikā pārliecinājos, ka tas eleganti un organiski iekļaujas arī manā ikdienā. Taisnības labad gan jāpiebilst, ka saviesīgas iziešanas uz teātri vai svinīgiem pasākumiem šobrīd izpaliek, tāpēc pulkstenim bija "jāsadzīvo" ar ikdienas gaitu, sporta zāles un pastaigu dabā garderobi.

Foto: DELFI
Tā kā efektīvai pulksteņa iespēju izmantošanai tas uz locītavas jātur 24/7, ļoti būtisks ir tas, cik pulksteņa un siksniņas materiāls ir ērti valkājams, un šajā ziņā "Huawei GT 2 Pro" attaisnoja visas cerības. Ne mazāk svarīga ir pulksteņa izturība, un šis ir īsts "izdzīvotājs" – titāna korpuss un pret skrāpējumiem noturīgais safīra stikls komplektā ar baterijas izturību (līdz pat divām nedēļām), maināmo ciparnīcas dizainu, barometru un altimetru kopā ar laikapstākļu prognožu funkciju, navigācijas funkciju "GPS Route Back" un citām viedpulksteņa iespējām padara to par, iespējams, pašu izturīgāko treniņu un ikdienas gaitu pavadoni.

Protams, pulkstenis tevi neņems aiz rokas un nevilks ārā pastaigāties vai uz zāli kārtīgi izvingroties. Tiesa, ik pa brīdim tas tev draudzīgi atgādinās biežāk piecelties un pakustēties un uzsitīs uz pleca, kad sasniegti izvirzīto mērķi, piemēram, nostaigāsi 10 tūkstošus soļu dienā vai izpildīsi citu apņemšanos. Un tam jau mums arī ir vajadzīgi uzticami treniņu partneri, vai ne?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!