Foto: Publicitātes foto
Izmantojot biznesa inkubatora sniegtās priekšrocības, savu biznesa ideju var realizēt ātrāk un uzņēmums gūst vērā ņemamu paātrinājumu, ko sekmē gan plašais bezmaksas mācību klāsts, gan pieredzējušu mentoru pieredze, jūtamais finansiālais atbalsts un kopienas – tādu pašu jaunu, aizrautīgu uzņēmēju – stiprais plecs un iedrošinājums. To atzīst daudzi uzrunātie biznesa inkubatoru dalībnieki, kā arī šo programmu vadītāji, kas ik dienas redz jauno uzņēmēju ideju izaugsmi.

No 1. līdz 22. martam ir izsludināta jauno biznesa inkubatoru dalībnieku uzņemšana, un šogad izstrādāta īpaša pirmsinkubācijas programma tiešsaistē arī diasporas pārstāvjiem ārvalstīs, mudinot tos uzsākt savu biznesu un savas idejas realizēt Latvijā. Līdztekus apjomīgai un noderīgai mācību programmai, profesionāļu konsultācijām un mentoringam, kā arī plašajai jauno uzņēmēju kopienai, tiem, kas jau sākuši realizēt savu biznesa ideju, ir iespēja saņemt 50% līdzfinansējumu dažādiem pakalpojumiem un iekārtām vai arī 30% līdzfinansējumu izejmateriālu un izejvielu iegādei. Dalība biznesa inkubatoros ir bez maksas, un arī līdzfinansējums gadījumos, ja uzņēmumam ideja nerealizējas, vai tas pamet inkubatoru, nav jāatmaksā. Paredzēts, ka biznesa inkubatoru programma ilgs līdz 2023. gada 31. decembrim.

LIAA Valmieras inkubatora vadītājs Jurģis Priedītis stāsta: "Tiem inkubatora dalībniekiem, kuri mērķtiecīgi strādā ar savu ideju un kuru mērķis ir uzbūvēt spēcīgu, patstāvīgu biznesu, izdodas gūt pietiekoši strauju attīstību. Ja kāds cer uz to, ka iekļūšana inkubatorā vienkārši tāpat garantēs divreiz ātrāku attīstību, diemžēl var nākties vilties, jo tā nav. Jo nulli reizinot ar jebkuru skaitli, rezultātā sanāk nulle. Kas uzņēmējiem palīdz inkubatorā? Viens ir profesionāļu atbalsts, konsultācijas, mentorings, mācības. Arī kopiena, jo dalībniekam, iekļūstot šajā koprades grupā, ir pieejams ļoti plašs kontaktu loks, viņi apmainās ar pieredzi, kas ir ļoti būtiski, jo ikdienā tas nav tik plaši pieejams. Un, protams, finansiālais atbalsts! Tie 50% līdzfinansējuma, ja rēķinām matemātiski, patiešām sekmē divreiz ātrāku attīstību. Ir grūti aprēķināt, cik reižu lielāku paātrinājumu uzņēmums gūst, esot inkubatorā, bet mūsu pieredze liecina, ka attīstība tiešām ir jūtami ātrāka. Tas ir fakts."

Valmieras inkubatorā pašlaik ir 39 aktīvi uzņēmumi. Šis gads inkubatorā ir īpašs, jo pieci jaunie uzņēmēji pirmo reizi būs izgājuši pilnu – četru gadu – inkubācijas programmu. Tāpēc pavasarī Valmierā uzņems piecus jaunus dalībniekus un 20 jaunas biznesa idejas – pirmsinkubācijas programmā.

Inkubācijas pozitīvo ietekmi uz uzņēmuma attīstību apliecina vairāki komersanti. Piemēram, uzņēmumam "Woodheart", kas Valmieras inkubatorā iestājās 2018. gadā, bija ideja un pieredze kokapstrādē, un pašlaik uzņēmums jau izveidojis plašas ražošanas telpas, nodarbina ap 20 cilvēku un vairāk nekā 50% produkcijas eksportē uz Skandināvijas valstīm, kas daudziem ir iekārojams tirgus. Uzņēmumam "Echotech", kas izstrādā sportistu veikstspējas monitoringa sistēmu, inkubatorā rit ceturtais gads. Tas sadarbojas ar populāro leišu basketbola komandu Kauņas "Žalgiris" – veiksmes gadījumā visa Eirolīga izmantos šo risinājumu. SIA "QTech" iestājās inkubatorā salīdzinoši nesen – uzņēmums tajā ir otro gadu, bet uzņēmuma paspārnē ir izstrādāts risinājums, lai samazinātu klātienes rindas. Tas ir jo aktuāli kovid pandēmijas laikā, bet šī ideja uzņēmuma īpašniekam radās jau pirms tās, kad daudzviet pasaulē drošības (pretterorisms), kā arī veselības u.c. apsvērumu dēļ nav pieļaujama publiska pulcēšanās, veidojot rindas klātienē. Šis uzņēmums vēl pērn gada nogalē paspēja ideju prezentēt plašai publikai Expo izstādē Dubaijā.

"Veiksmes stāsts lielākā vai mazākā mērā ir visi, kas pašlaik darbojas inkubatorā, jo pie mums palikuši tie, kuri grib un dara, lai viņu bizness attīstītos. Tāpēc labos piemērus varētu saukt vēl un vēl. No nozarēm inkubatorā skaitliskā vadībā ir izvirzījušies kokapstrādes un IKT uzņēmumi, bet ir arī no citām nozarēm. Mēs redzam, ka par pavasara uzņemšanu ļoti lielu interesi izrāda tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvji. Pamazām kļūstam par tādu kā tehnoloģiju jomas inkubatoru. Valmiera ir ļoti pateicīga vieta šai nozarei: tepat līdzās ir skolas un augstskola, kas māca šos speciālistus. Zināms, ka arī pilsētai IKT jomas attīstība ir viena no prioritātēm, un jācer, ka kļūsim par vienu no IKT nozares līderu pilsētām – Latvijas Silīcija ieleju," saka Jurģis Priedītis.

Iedvesmas kopiena

LIAA Liepājas inkubatora vadītājs Gints Reķēns: "Pirmsinkubācijas programmā sešu mēnešu garumā, pielietojot pasaules līmeņa apmācību programmu un konsultācijas, ļaujam komersantiem saprast, vai ideja ir dzīvotspējīga un ilgtspējīga, vai paši uzņēmēji sevī redz idejas potenciālu un grib to turpināt attīstīt. Kā zināms, visā pasaulē uzņēmumu dibinātājiem ir liels risks, ka pirmajā vai otrajā gadā uzņēmums bankrotēs. Mūsu uzdevums ir mazināt šo risku, lai nesanāk, piemēram, tā, ka komersants paņem aizdevumu kādā finanšu iestādē, izveido ražotni un pēc tam saprot, ka ne viņam pašam, ne tirgum šī ideja nepatīk. Kad ideja jau ir noslīpēta un pārliecība un drosme rasta, ir jāsper nākamais solis: inkubatora programmai var pieteikties uzņēmumi, kas nav vecāki par trim gadiem. Šai programmā komersanti līdztekus mācībām, kopradei (piemēram, izmantojot koprades telpas visā Latvijā) un plašajai jauno uzņēmēju kopienai var saņemt arī līdzfinansējumu. Šai programmā uzmanība jau ir konkrētāk fokusēta uz esošā uzņēmuma attīstību, noliekot to "uz kājām", lai tas var darboties patstāvīgi. Līdz šim inkubācijas termiņš bija četri gadi, bet šī programma darbosies līdz 2023. gada 31. decembrim. Tas nozīmē, ka martā pieteikušies jaunie uzņēmēji varēs izmantot šādu maksimālo termiņu, lai nostiprinātu savu biznesa ideju un uzņēmumu."

Pašlaik Liepājas biznesa inkubatorā ir 31 dalībnieks, un šopavasar būs lielākā uzņemšana, kāda tajā bijusi – tam pievienosies 10 jauni dalībnieki, sasniedzot ap 40 dalībnieku skaitu. Šogad seši uzņēmumi būs jau izgājuši pilnu – četru gadu – inkubācijas ciklu. Liepājas inkubators ir daudznozaru ideju kalve, ar vēju pilsētas specifiku – metāla un tekstila apstrāde, lai gan TOP1 nozare ir dažādas informācijas tehnoloģijas. "Ir tāds teiciens: "Nepamēģināsi, nezināsi." To gribētu likt aiz auss tiem, kas domā: pieteikties inkubācijas programmām vai ne. Mēs lielu fokusus liekam uz kopienas attīstību. To jau otro gadu pēc kārtas kā galveno ieguvumu (nevis finansiālo atbalstu) novērtē arī uzņēmēji.

Komersantiem bieži, mājās vai pie draugiem aizejot, nav iespējams parunāt par biznesu, jo vairums to nesaprot. Bet te ir jauni, līdzīgi domājošie, domubiedri. Redzēt, ka kopiena attīstās kopīgi, ir gandarījums! Cilvēki te var parunāties, uzzināt, kādi ir šķēršļi, ieejot vienā vai otrā tirgū. Tā ir mentālā kopība, atbalsts, ko šeit saņem. Īpaši svarīgi tas ir šajos, kovid laikos, kad šķiet, ka visiem iet slikti. Mūsu kopienā lielākai daļai iet labi, bet tie, kam iet sliktāk, var justies motivētāki, redzot, ka kolēģiem veicas, nenokārt degunu un turpināt cīnīties!" saka inkubatora vadītājs.

Jautāts, vai tiešām, esot inkubatorā, uzņēmums var sasniegt pat divreiz lielāku paātrinājumu, Reķēns atbild: "Es negribētu vispārināt. Mūsu piemēri apliecina, ka ir tādi komersanti, kas attīstās pat daudz ātrāk nekā divas reizes, bet ir arī tādi, kas attīstās tādā pašā tempā kā līdz šim, vai arī tā, kā tas būtu ar vai bez inkubatora palīdzības. Ļoti daudz ir atkarīgs no paša uzņēmēja. Skaitliskā izpratnē tas tiešām var būt divkārtīgs paātrinājums, jo, piemēram, 50% granta atbalsts tā arī strādā. Ja uzņēmumam pašā darbības pirmsākumā, lai optimizētu ražošanu, vajadzētu iegādāties iekārtas par 10 000 eiro, tad šo naudu nāktos vismaz trīs mēnešus pašam krāt. Ja viņš saņem inkubatora atbalstu – pussummas līdzfinansējumu, tad uzņēmējam no savas kabatas ir jāiegulda vairs tikai 5 000 eiro."

Paātrinājums biznesam

Viens no Liepājas biznesa inkubatora uzskatāmajiem piemēriem straujai attīstībai un izaugsmei tā ietvaros ir plāksteru ražotājs "Norde Plast". Tūliņ, marta beigās, uzņēmumam beigsies četru gadu inkubācijas periods. Kā stāsta "Norde Plast" tirdzniecības speciāliste Anna Tacenko, uzņēmums ir reģistrēts 2015. gadā, 2016. gadā tas jau pamazām sāka ražošanu un parādījās pirmie pasūtījumi ar nelielām piegādēm. Kopš 2017. gada, kad tas iestājās inkubatorā, uzņēmums pieredzēja daudz straujākas attīstības tempus. Šobrīd aptuveni 90% saražotā tiek eksportēts uz astoņām valstīm, neskaitot Baltijas valstis. Pērn uzņēmums arī pievērsies darbībai vietējā tirgū, un kļuvis zināms arī pašu mājās, piemēram, viņu produkciju var nopirkt dažos vietējos veikalu tīklos. "Norde Plast" ražotnē Liepājā tiek ražoti ap 80 veidu augstas kvalitātes medicīnisko plāksteru ar zīmolu "EcoPlast", arī tādi, kurus mēs līmējam uz sagriezta pirksta vai tulznām. Tāpat tiek ražoti t.s. sildošie plāksteri, bet pēdējā laikā ļoti pieprasīti kļuvuši kinezioteipi, kas ir domāti muskuļu, locītavu un skrimšļu stabilitātei un kustīguma uzlabošanai, mazinot muskuļu sāpes, spriedzi un iekaisumu, veicinot atjaunošanos.

Tas viss tiek paveikts uz divām robotizētām ražošanas līnijām, kopumā uzņēmumā nodarbinot 14 cilvēku. Tuvākajā nākotnē, izmantojot pieejamo atbalstu, uzņēmums gatavojas palielināt ražošanas mašīnu skaitu, jo tiek plānots virzīties arī uz slimnīcu segmentu, sortimentu paplašinot ar sterilo produkciju. "Mēs nepārtraukti attīstāmies, ir arī citas idejas, kā paplašināt sortimentu, bet tās vēl ir izstrādes stadijā," saka Tacenko.

Viņa atzīst, ka šo četru gadu laikā saņemts liels atbalsts no inkubatora puses: gan zināšanu, gan arī finansiālā ziņā. "Liels paldies inkubatora komandai par to! Jaunam uzņēmumam tas viennozīmīgi ir liels atbalsts, t.sk. līdzekļu – grantu – veidā, jo mēs varam segt savus izdevumus, noturēt konkurētspējīgu cenu, iekarojot tirgus, jo konkurence mūsu jomā ir liela. Šai ziņā noteicošais ir kvalitāte un cena, un noturēt šo balansu jaunajam uzņēmējam palīdz finanšu atbalsts. Ne mazāk nozīmīgs ir atbalsts no inkubatora komandas un kopienas: mācības, konsultācijas, cilvēciska sapratne, kā arī iespēja dalīties ar savu pieredzi un kontaktiem. Tas viss ir vērtīgi jaunajam uzņēmējam. Tik lielus sasniegumus mēs bez inkubatora noteikti nebūtu panākuši, un nebūtu tik plaši un strauji attīstījušies," atzīst viņa. Tāpēc Tacenko novēl jaunajiem uzņēmējiem nenobīties un pieteikties dalībai inkubatorā, lai "mēģinātu realizēt savas idejas, un spert soļus, tuvojoties savam mērķim".

Arī Didzis Dubovskis, kurš pārstāv uzņēmumu "Gamechanger Audio", Radošo industriju inkubatora dalībnieku, atzīst, ka piedalīšanās inkubatora programmās noteikti paātrina uzņēmuma izaugsmi. "Tas paātrinājums ir no kādiem 20% līdz 40%," lēš viņš. "Liels pluss ir mācības, domubiedru kopiena un līdzfinansējums dažādām uz attīstību vērstām aktivitātēm, kas palīdz izaugsmē. Tāpēc noteikti ir vērts pieteikties," saka D. Dubovskis. "Gamechanger Audio" tiecas radīt vēl nebijušas tehnoloģijas un efektus mūzikas industrijā, kas paplašina mūziķu iztēli un veicina jaunu, eksperimentālu mūzikas stilu un skanējumu radīšanu. Apvienojoties elektronikas inženieriem un mūziķiem, uzņēmumam jau izdevies radīt inovatīvas audio efektu ierīces, ko pieprasa atzītas rokzvaigznes visā pasaulē.

LIAA biznesa inkubatori ir Latvijas un Eiropas Savienības atbalsta programma kopš 2017. gada, kura ir veidota, iedvesmojoties no jaunuzņēmumu biznesa kultūras un darba metodoloģijas. Tā ir lielākā jauno uzņēmumu kopiena un kontaktu tīkls Latvijā ar pieeju LIAA pārstāvniecībām 18 pasaules valstīs. Kopumā Latvijā darbojas 13 LIAA biznesa inkubatori Daugavpilī, Jūrmalā, Jelgavā, Kuldīgā, Liepājā, Madonā, Ogrē, Rēzeknē, Siguldā, Talsos, Ventspilī, Valmierā un Radošo industriju inkubators Rīgā.

Biznesa inkubatoros ir pieejamas divas programmas: pirmsinkubācijas programma piemērota ideju autoriem, kuri vēl ir tikai ceļā uz savu produktu vai pakalpojumu, bet inkubācijas programmā darbojas tie uzņēmumi, kuri jau ir izstrādājuši savus produktus vai pakalpojumus un uzsākuši to realizāciju.

Vairāk informācijas un kontaktus var atrast šeit.

LIAA biznesa inkubatoru programmu finansē Latvijas Republika un Eiropas Reģionālais attīstības fonds projektā "Reģionālie biznesa inkubatori un Radošo industriju inkubators"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!