Foto: Publicitātes foto
Vai kredīta atdošanas nosacījumi paliek solidāri abiem šķirtajiem (ko paredz Civillikums?)? Kā notiek kredīta pārrakstīšana un kā par to vienojas bijušais pāris? Vai banka nāk palīgā šādos gadījumos? Kas notiek, ja bijušie laulātie nevar izlemt, kuram tad pienākas dzīvoklis? Pieņemsim, ka ir situācija, kurā abi laulātie ilgi un godīgi, uz pusēm, ir maksājuši hipotekāro kredītu, bet nu ir noticis negaidītais un abi šķiras. Vai kādam ir jāpiekāpjas vai arī viens laulātais var pieprasīt atdot samaksāto naudu?

Komentāru sniedz: Kaspars Lukačovs, Luminor mājokļu kreditēšanas vadītājs Baltijā

Vispirms vēlos uzsvērt, ka laulības šķiršanas gadījumā var būt ļoti daudz dažādu nianšu un apstākļu, kas var ietekmēt katru konkrēto situāciju. Visas situācijas aprakstīt nebūs iespējams, tāpēc noteikti iesakām šādos gadījumos vērsties pie kvalificēta juridiskās palīdzības sniedzēja, kas spēs atrast atbilstošāko risinājumu.

Taču no bankas viedokļa svarīgākais ir tas, ka laulības šķiršana negroza un neizbeidz kredīta līgumu, un abi laulātie, ja tie abi bijuši līdzaizņēmēji vai viens aizņēmējs, otrs – galvinieks, joprojām ir atbildīgi par kredīta atmaksu ar tādiem pašiem noteikumiem kā pirms laulības šķiršanas.

Laulības šķiršanas gadījumā kredītsaistības netiek automātiski dalītas, tādēļ jādodas uz banku un jāvienojas par risinājumu, jo kredītsaistības netiek automātiski dalītas – dalīta tiek tikai manta un īpašumi.. Viens no svarīgākajiem lēmumiem laulātajiem ir vienoties, ko darīt ar kopīgo īpašumu, piemēram, to pārdot vai vienoties, ka īpašums paliek vienam no laulātajiem. Ja puses vienojas, ka īpašums paliek vienam, tad ir jāpārliecinās par spēju uzņemties kredītsaistības un visbiežāk ir arī otra laulātā daļa jākompensē naudā vai ar kādu citu mantu vai īpašumu – automašīnu, vasarnīcu u.tml.

Ja neviens no laulātiem nevēlas vai nevar saglabāt īpašumu un kredītsaistības, tad risinājums var būt īpašuma pārdošana un parāda dzēšana, starpību sadalot savā starpā.

Svarīgs faktors ir tas, kā īpašums ir noformēts – vai tas ir viena laulātā atsevišķā manta vai kopmanta, kas iegādāta laulības laikā. Pirmajā gadījumā, tāpat kā pirms laulības šķiršanas, īpašums paliek tam laulātajam, uz kura vārda tas noformēts, un arī kredītsaistības paliek nemainīgas, ja vien laulātie nevienojas ar banku par citiem nosacījumiem, kas būtu spēkā pēc laulības šķiršanas. Gadījumā, ja īpašums ir kopmanta un laulātie šķiršanās gadījumā nevar vienoties par to, kuram īpašums paliek, tad mantas sadali risina tiesas ceļā. Ja katra laulātā ieguldījumu nevar precīzi noteikt un pierādīt, tad manta tiek dalīta vienlīdzīgās daļās un katram paliek puse no tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!