Foto: Shutterstock
Lielbritānijas Konkurences un tirgus iestāde (KTI) provizoriski apstiprinājusi uzņēmuma "British Telecom" (BT) 12,5 miljardus mārciņu (19 miljardi ASV dolāri) vērto mobilā operatora grupas "EE Limited" (EE) pārņemšanas darījumu, vēsta "Financial Times".

Trešdien uzraudzības iestāde pavēstīja, ka BT darījuma rezultātā, pārņemot lielāko Lielbritānijas mobilo operatoru EE, "nav sagaidāma būtiska konkurences mazināšanās".

"Pēc detalizētas izmeklēšanas pabeigšanas mēs pašreiz uzskatām, ka bažas par konkurences apdraudējumu praksē nerealizēsies," norādījis Par BT/EE jautājumiem atbildīgais KTI darbinieks Džons Votons.

Raksturojot apvienošanos kā tādu, kas "nāks par labu Apvienotajai Karalistei", BT galvenais izpilddirektors Gevins Patersons ir paziņojis, ka telekomunikāciju uzņēmumu grupa ir apmierināta ar KTI pagaidu apstiprinājumu un ka tā turpinās strādāt ar iestādi apvienošanās procesa gaitā.

"BT un EE apvienošana nāks par labu Apvienotajai Karalistei, nodrošinot investīcijas, kā arī to, ka patērētāji un uzņēmumi varēs gūt labumu no papildu inovācijām tirgū, kurā valda sīva konkurence", teica Patersons.

Uzskatot, ka Lielbritānijas mazumtirdzniecības mobilo operatoru tirgū pastāv konkurence, KTI norādīja, ka ir maz ticams, ka uzņēmumu apvienošanās apdraudēs konkurenci mobilo operatoru tirgū, kur BT ir neliels operators, vai mazumtirdzniecības platjoslas pakalpojumu tirgū, kur EE arī nav nozīmīgs tirgus spēlētājs.

KTI arī paziņoja, ka tā nepieprasīs BT nodrošināt tiesiskās aizsardzības līdzekļus, lai novērstu bažas attiecībā uz konkurenci.

"Pamatojoties uz visiem pierādījumiem, grupa pašreiz uzskata, ka tik dinamiskā nozarē, kas nepārtraukti attīstās, BT/EE visticamāk nevarēs izmantot savu stāvokli, apdraudot konkurencei vai patērētāju intereses," uzskata Votons.

Februārī BT paziņoja, ka tā ir piekritusi par 12,5 miljardiem mārciņu iegādāties tīkla operatoru no īpašniekiem - uzņēmumiem "Deutsche Telekom" un "Orange". Abi uzņēmumi ir lielākie fiksēto un mobilo sakaru pakalpojumu sniedzēji Apvienotajā Karalistē.

Jūnijā KTI atļāva BT iziet paātrināto procesu, kurā izpalika daži no darba sākuma posmiem, to vietā padziļināti tika pētītas darījuma novērtēšanas jomas. Saskaņā ar grupas trešdien pausto paziņojumu tās galīgā pārskata iesniegšanas termiņš ir pagarināts par astoņām nedēļām - līdz 2016. gada 18. janvārim.

"CCS Insight" analītiķis Kesters Manns norādījis, ka šis apstiprinājums ir "būtiski veicinājis BT kā dažādu pakalpojumu sniedzēja ambīcijas strauji augošajā tirgū, proti, sperot soļus komplekso telekomunikāciju pakalpojumu sniegšanas virzienā." Tas, ka netika pieprasīti tiesiskās aizsardzības līdzekļi, uzskatāms par "īpašu uzņēmuma uzvaru", viņš piebilda.

KTI ir papildus norādījusi, ka, novērtējot darījumu un izvērtējot uzņēmumu apvienošanās kontekstā radušos jautājumus, tika analizēts tikai BT fiksētās līnijas platjoslas tīkls Openreach.

"Esam informēti gan par nesen paustajām bažām par "Openreach", gan par plašākām bažām, kuras pašreiz pauž "Ofcom " savā kopējā telekomunikāciju tirgus pārskatā," grupa teica.

Saistībā ar EE pārņemšanu BT plaši kritizējuši uzņēmuma konkurenti. Vairāki no tiem ir iesnieguši sūdzības, norādot, ka EE pārņemšanas dēļ grupas stāvoklis kļūs pārāk dominējošs un apdraudēs telekomunikāciju tirgu.

Arī telekomunikāciju grupa "TalkTalk " ir paudusi savas bažas par minēto apstiprinājumu, piebilstot, ka "KTI nav vienprātības attiecībā uz saviem konstatējumiem vairumtirdzniecības mobilo operatoru tirgū, un, kad pienāks laiks, pirms ziņojuma iesniegšanas regulatoram, mēs (TalkTalk) izpētīsim gan pašreizējo, gan pilno konstatējumu sarakstu".

Tikmēr šā mēneša sākumā britu komunikāciju regulators "Ofcom" paudis savas bažas par to, ka uzņēmumu apvienošanos skaits telekomunikāciju nozarē apdraud konkurenci -pašreiz tiek izvērtēti uzņēmumu apvienošanās un pārņemšanas darījumi 20 miljardu mārciņu vērtībā, turklāt ir paredzams, ka BT pārņems EE, savukārt Three apvienosies ar O2.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!