Foto: AFP/Scanpix
Krievijas Centrālā banka piektdien atņēmusi licenci bijušajam "Latvijas Krājbankas" īpašniekam Vladimiram Antonovam savulaik piederējušajai "Investbank", ziņo portāls "banki.ru".

Krievijas Centrālās bankas vadītāja vietnieks Mihails Suhovs paziņojis, ka "Investbank" rīcībā nav bijis tādu aktīvu, kas tai ļautu cerēt uz Krievijas centrālās bankas palīdzību bankas refinansēšanai.

"Lēmums par licences atsaukšanu pieņemts apstākļos, kas liecina par acīmredzamu bankas maksātnespēju," norādījis Suhovs, piebilstot, ka jau tuvākajā laikā tiks sākta kompensāciju izmaksa "Investbank" noguldītājiem. Kompensāciju izmaksu plānots sākt tuvāko divu nedēļu laikā.

Līdzekļu trūkuma dēļ "Investbank" šonedēļ jau vairākas dienas nav spējusi izpildīt savas saistības pret noguldītājiem. Licences atsaukšana nekādi neesot saistīta ar faktu, ka šīs nedēļas otrdienā "Investbank" centrālajā birojā notika bankas dokumentu izņemšana.

 Krievijas mediji ziņo, ka, reaģējot uz ziņām par "Investbank" slēgšanu, Kaļiņingradas iedzīvotāji devušies uz pilsētā esošo bankas filiāli, uzlauzuši tās durvis un izsituši vairākus logus. Bankā vienlaikus centušies iekļūt aptuveni simts cilvēki. 

Latvijā "Investbank" vārds ir labi pazīstams saistībā ar šīs ar bijušo "Latvijas Krājbankas" īpašnieku Antonovu - pēdējā laikā šī banka centās apstrīdēt 2011. gada novembra beigās pieņemto "Latvijas Krājbankas" toreizējā administratora lēmumu par "Baltijas Aviācijas sistēmām" (BAS) piederošo aviokompānijas "airBaltic" akciju pārņemšanu un pārdošanu Satiksmes ministrijai. "Investbank" uzskata, ka Latvijas valsts un BAS nav izpildījusi savas saistības pret "Investbank".

Šā gada augustā "Latvijas Krājbankas" administrators "KPMG Baltics" uzvarēja pirmās instances Krievijā strīdā par "Investbank" kontos "iestrēgušiem" vairākiem desmitiem miljoniem latu.

"Investbank" savulaik bija saistīta ar patlaban Lielbritānijā mītošo bijušo miljardieri Antonovu, kam piederošā "Latvijas Krājbanka" Latvijā un "Snoras" banka Lietuvā tika slēgtas 2011. gada novembrī.

Lai arī vēl pagājušajā svētdienā Krievijas Centrālās bankas vadītāja apgalvoja, ka centrālajai bankai nav "melnā" saraksta, piektdien, 13. novembrī tā atsauca trim bankām izsniegtās licences. Tādējādi šogad Krievijas centrālā banka anulējusi jau 30 bankām izsniegtās licences.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!