Foto: EPA/LETA
Pasaules valūtu tirgus aizvadītajā nedēļā visvairāk ietekmēja pasaules otras lielākās ekonomikas Ķīnas lēmums devalvēt savu valūtu juaņu. Tas samazināja ASV dolāra kursu, kā arī radīja bažas, kā šis solis ietekmēs globālo ekonomiku turpmāk.

Ķīna vairākas dienas pēc kārtas devalvēja nacionālās valūtas juaņas kursu pret ASV dolāru un devalvāciju daudzi uzskata par paņēmienu Ķīnas preču eksporta veicināšanai, padarot tās konkurētspējīgākas cenu ziņā, kā arī saista to ar Ķīnas ekonomikas izaugsmes palēnināšanos. Tomēr Ķīnas centrālā banka to nosauca par vienreizēju pasākumu savas valūtu maiņas sistēmas reformēšanai. Analītiķi gan šaubās, vai nākotnē nesekos jaunas devalvācijas, jo ar šīs nedēļas soļiem ir par maz, lai fundamentāli uzlabotu situāciju Ķīnas ekonomikā.

"Pastāv risks, ka juaņas vērtības pazemināšanās pret dolāru atkal samazina globālo inflācijas spiedienu, kas var apgrūtināt Eiropas Centrālās bankas un citu centrālo banku cīņu par inflācijas līmeņa paaugstināšanu. Ja tā notiks, tad procentu likmes eiro zonā var noturēties tuvu rekorda zemajiem līmeņiem ilgāk nekā gada sākumā tika prognozēts," pauda "SEB bankas" finanšu tirgus pakalpojumu vadītājs Andris Lāriņš.

ASV dolāram gan nedēļas beigās palīdzēja dati par ražotāju cenām, kuri liecina, ka jūlijā tās ASV ir augušas trešo mēnesi pēc kārtas.

Spriedzi eiro zonā savukārt mazināja Grieķijas parlamenta lēmums apstiprināt vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem par trešo starptautisko aizdevumu

Tāpat piektdien tika paziņots, ka jūlijā gada inflācija eiro zonā bija 0,2% un tā nemainījas salīdzinājumā ar jūniju. Savukārt eiro zonas iekšzemes kopprodukta pieaugums otrajā ceturksnī gada izteiksmē bija 1,2%, bet salīdzinājumā ar janvāri-martu - 0,3%.

"Atkal gada sākumā izteiktajām prognozēm par eiro un dolāra paritāti ir jāmaina prognozētais termiņš, jo šonedēļ dolāra pozīcijas pavājināja Ķīnas lēmums pamainīt juaņas vērtību. Eiro zonas un ASV ekonomikas datu attiecībās nav būtisku izmaiņu, kas labākās pozīcijās nostāda ASV dolāru, bet tuvākajā laikā jāseko līdzi ekonomikas datiem, kuri noteiks ASV dolāra procentu likmju uzvedību. Tā kā likmju kāpums ir ierēķināts cenās, tad jebkura ziņa par ekonomikas izaugsmes tempu bremzēšanos vai deflācijas draudiem liks pārskatīt dolāra procentu likmju kāpuma potenciālo tempu, kas var palielināt dolāra vērtības svārstīgumu," prognozēja Lāriņš.

Savukārt attiecībā pret Krievijas rubli eiro vērtība nedēļas laikā pieauga par 2,8% - līdz 72,2 rubļiem par vienu eiro, bet ASV dolāra vērtība par 1,3% - līdz 64,86 rubļiem par vienu dolāru.

"Ķīna, naftas cena un ekonomikas dati uztur spiedienu uz rubli, kura vērtība šonedēļ atkal pazeminājās. Provizoriskie dati rāda, ka Krievijas ekonomika gada laikā piedzīvojusi kritumu par 4,6%, bet ārējās tirdzniecības bilance jūnijā samazinājusies no +15,3 miljardiem uz +13,8 miljardiem dolāru. Eiro cena šonedēļ pakāpās līdz pēdējo reizi februāra beigās redzētajiem cenu līmeņiem virs 72 rubļu atzīmes, bet dolārs pietuvojās februārī redzētajai 65 rubļu atzīmei," pauda Lāriņš.

Nedēļa sākās ar to, ka pirmdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro kritās par 0,47% līdz 1,1019 dolāriem par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu ASV dolāra vērtība saruka par 0,65% līdz 1,5592 dolāriem par mārciņu. ASV dolāra vērtība attiecībā pret Japānas jenu palielinājās par 0,31% līdz 124,63 jenām par dolāru.

Otrdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro kritās par 0,21% līdz 1,1042 dolāriem par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu ASV dolāra vērtība pieauga par 0,13% līdz 1,5572 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu palielinājās par 0,40% līdz 125,13 jenām par dolāru.

ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro trešdien kritās par 1,06% līdz 1,1159 dolāriem par eiro, pret Lielbritānijas mārciņu ASV dolāra vērtība saruka par 0,26% līdz 1,5613 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu samazinājās par 0,74% līdz 124,21 jenai par dolāru.

Ceturtdien ASV dolāra vērtība attiecībā pret eiro pieauga par 0,08% līdz 1,1150 dolāriem par eiro. Attiecībā pret Lielbritānijas mārciņu ASV dolāra vērtība kāpa par 0,01% līdz 1,5611 dolāriem par mārciņu, bet pret Japānas jenu palielinājās par 0,18% līdz 124,43 jenām par dolāru.

Piektdien par vienu eiro maksāja 1,1109 ASV dolārus, kas ir par 1,3% vairāk bekā pirms nedēļas. Par vienu Lielbritānijas mārciņu maksāja 1,5642 ASV dolārus, kas ir par 1% vairāk, savukārt attiecībā pret jenu dolāra vērtība nedēļas laikā auga par 0,1% un bija 124,31 jena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!