Foto: Pixabay

ASV Kongresa apakšnams Pārstāvju palāta otrdien nobalsoja par valdības parāda griestu pagaidu pacelšanu līdz 3.decembrim, novēršot drīzu kredītdefoltu, kas būtu izraisījis recesiju un satricinājis pasaules finanšu tirgus.

Pirms piecām dienām šādu lēmumu pieņēma Kongresa augšpalāta Senāts.

Abi Kongresa balsojumi notika pēc demokrātu un republikāņu vienošanās par šādu pagaidu pasākumu, lai novērstu to, ka pēc 18.oktobra valsts pirmoreiz tās vēsturē zaudē spējas aizņemties naudu vai atmaksāt aizdevumus.

Parāda griestu pagaidu pacelšana ļauj atlikt krīzi līdz 3.decembrim, palielinot pieļaujamo nacionālā parāda apjomu par 480 miljardiem ASV dolāru.

Senātā parāda griestu pacelšanu atbalstīja visi 50 demokrātu senatori, 48 republikāņu senatori balsoja pret, bet atlikušie divi republikāņi nebalsoja. Pārstāvju palātā 219 demokrātu kongresmeņi balsoja par, bet neviens no 206 republikāņiem neatbalstīja šo lēmumu.

Opozīcijā esošie republikāņi bija paziņojuši, ka nebalsos par parāda palielināšanu, protestējot pret prezidenta Džo Baidena plāniem iztērēt triljoniem dolāru par viņa infrastruktūras un sociālo izdevumu plāniem.

Demokrāti apgalvoja, ka republikāņi tikai mēģina izjaukt Baidena plānus un izraisīt ekonomikas haosu, lai varētu tajā vainot viņu pirms Kongresa starpvēlēšanām nākamgad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!