Foto: Reuters/Scanpix
Atklāta plašāka informācija par procesu, kas jāveic ārvalstniekiem, kuri vēlas saņem atļauju pirkt un pārdot Krievijas vērtspapīrus un nekustamo īpašumu, raksta "Reuters".

Krievija jau iepriekš šomēnes uz laiku apturēja ārzemnieku iespējas pamest Krievijas aktīvus, norādot, ka vēlas panākt, lai lēmumi tiktu pārdomāti, nevis pieņemti, politiska spiediena vadīti sankciju ietekmē.

Tā rezultātā fondi, kuru darījumi ar Krieviju pārsniedz desmitiem miljardus dolāru, gaidīja sīkāku informāciju par jaunajiem ierobežojumiem, ar kuriem tiem nāktos saskarties, cenšoties pārdot aktīvus.

Krievijas varas iestādes šomēnes publicēja dekrētu Nr.81, kas nosaka, ka jebkuram darījumam starp krieviem un ārvalstu partneriem ir nepieciešama Krievijas valdības Ārvalstu investīciju kontroles komisijas atļauja.

Faktiski tas nozīmē, ka ārvalstu investori, kuri iegādājušies Krievijas akcijas un obligācijas bez ierobežojumiem, palika ar šiem ieguldījumiem, kamēr ekonomika no vilinošā, ar naftu bagātā investīciju galamērķa ķļūst par "atstumto".

Beidzot Krievija sīkāk izklāstījusi, kāds būs process, lai ārzemnieki, kuri vēlas tirgot aktīvus, varētu pieteikties atļaujai, šāda informācija parādījusies "Citigroup" informācija klientiem

Ārvalstu investoriem, kuri vēlēsies pirkt un pārdot Krievijas aktīvus, atļaujas saņemšanai iepriekš būs jāsniedz detalizēta informācija. Tāpat izveidota pilnvarota institūcija, kas varēs pieņemt lēmumus par atļauju izsniegšanu.

Norādīts, ka pieteikums un saistītie dokumenti jāiesniedz Krievijas Finanšu ministrijai krievu valodā, iekļaujot informāciju par darījuma mērķi, priekšmetu, saturu un būtiskiem nosacījumiem. Pretendentiem arī jāatklāj pilna informācija par labuma guvējiem un patiesajiem īpašniekiem, teikts ziņojumā.

"Tas ir kontroles mehānisms," komentējis kāds bankas pārstāvis. "Tas ir tikai mehānisms, lai kontrolētu, kuras struktūras var veikt darījumus ar ārvalstu valūtām, un lai no valsts neizietu kompānijas no naidīgajām valstīm.".

"Citigroup" atteikusies sniegt komentārus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!