Foto: Reuters//Scanpix/LETA
Skandināvijas valstu aviokompānija SAS otrdien paziņoja par krasas izmaksu samazināšanas plānu, lai novērstu vēl lielākus zaudējumus uz bankrota sliekšņa esošajā uzņēmumā.

Jaunais plāns paredz, ka kompānijas izmaksas tiks samazinātas par 7,5 miljardiem Zviedrija kronu (710 miljoni eiro) gadā.

Konkrētus veidus, kā tiks panākts 7,5 miljardu kronu ietaupījums gadā, uzņēmums neprecizēja.

Pašreizējā situācijā aviācijas sektorā, kuru iedragājusi pandēmijas radītā ekonomikas lejupslīde, "bez fundamentālām pārmaiņām" SAS finansiālie resursi "ātri vien tiks izsmelti", paziņoja lidsabiedrība.

Kompānijas biznesa "pilnīga pārveide" ietekmēs "tās [maršrutu] tīklu, floti, darba līgumus un citas izmaksu pozīcijas", norādīts paziņojumā.

SAS, kas 2020.gadā likvidēja 40% jeb 5000 darbavietu, jaunākajā paziņojumā neminēja plānus vēl vairāk samazināt strādājošo skaitu.

Pērn SAS zaudējumi bija vēl lielāki nekā 2020.gadā, pārsniedzot 2,4 miljardus kronu, bet apgrozījums bija 5,5 miljardi kronu.

Stokholmas biržā SAS akcijas cena, kas pēdējo dienu laikā bija sarukusi, otrdienas rītā pieauga par vairāk nekā 5% līdz 1,13 kronām par akciju.

Tomēr pēc pašreizējās cenas kompānijas vērtība ir tikai apmēram 800 miljoni eiro.

Kopš pandēmijas sākuma SAS saņēmusi atbalstu vairākos palīdzības un rekapitalizācijas plānos, kurus finansējusi galvenokārt Zviedrija un Dānijai. Katrai valstij pieder 21,8% SAS akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!