Foto: Reuters/Scanpix
Šīs nedēļas laikā notikušās kosmosa kuģa un raķetes avārijas var izveidot situāciju, ka kompānija "Virgin" neatgriezeniski pazaudēs investorus, ar kuru naudu plānots sūtīt orbītā kosmosa tūristus, vēsta "Foreign Policy".

Trešdien, 29. oktobrī, sešas sekundes pēc starta Virdžīnijas štatā ASV eksplodēja kravas raķete "Antares", kurai bija paredzēts lidot uz Starptautisko Kosmosa staciju.

Savukārt piektdien virs Mohaves tuksneša Kalifornijā traģiskā avārijā dzīvību zaudēja viens no "Virgin Galactic's SpaceShipTwo" pilotiem, bet otrs guvis smagas traumas.

Kuģis pieder uzņēmumam "Virgin Galactic", kas specializējas investoru piesaistīšanai privātu kosmisko lidojumu organizēšanā. 2012. gadā uzņēmuma apgrozījums tika lēsts vairāk nekā 300 miljardi dolāru, bet līdz 2030. gadam tas plāno sasniegt 600 miljardu dolāru lielu apgrozījumu. Izdevums norāda, ka aizvadītā nedēļa šādu optimismu ir mazinājusi.

Uzņēmuma dibinātājs un līdzīpašnieks Ričards Brensons vairāku gadu laikā reklamējis kosmosa tūrisma gaišo nākotni. Šā gada februārī viņš solījis, ka viņš kopā ar saviem bērniem piedalīsies pirmajā lielajā kosmosa ekskursijā, uz kuru biļete šobrīd maksā 250 000 dolāru. Taču tagad viņš pieļauj, ka avārijas var "nogalināt" visu kosmosa tūrisma industriju.

"Milzīga problēma ir investoru atgriešana. Valsts uzņēmumam tas nav tik problemātiski. Taču privātkompānija nevar atļauties pazaudēt nevienu investoru," sacījis Brensons.

Vairāk nekā 800 cilvēku, ieskaitot slavenos Holivudas aktierus Leonardo di Kaprio un Eštonu Kačeru, jau ir samaksājuši par lidojumu ar "Galactic's SpaceShipTwo", lai dažas minūtes piedzīvotu lidojumu suborbitālajā telpā. Liela daļa šo interesentu ir slavenības.

Pirmais "Virgin Galactic" izmēģinājuma lidojums pirms četriem gadiem noritēja veiksmīgi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!