ASV ir pienācis laiks paust konkrētu apņemšanos izbeigt tirdzniecības strīdus ar Eiropas Savienību (ES), kas tika sākti iepriekšējā prezidenta Donalda Trampa laikā, trešdien, 9. jūnijā, paziņoja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents, ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis.

"Veicinot uzticēšanos, mums nepieciešams deeskalēt un atrisināt ES un ASV tirdzniecības strīdus," Eiropas Parlamenta sēdē Strasbūrā teica Dombrovskis.

ES cer, ka 15. jūnijā Briselē paredzētais ES un ASV samits, kurā piedalīsies Savienoto Valstu prezidents Džo Baidens, palīdzēs panākt izšķirošu progresu, lai atrisinātu nesaskaņas saistībā ar ASV noteiktajiem muitas tarifiem tērauda importam no ES un subsīdijām lidmašīnu ražotājiem ""Boeing" un "Airbus", sacīja EK viceprezidents.

Maijā ES un ASV vienojās rīkot sarunas, lai atrisinātu domstarpības saistībā ar Vašingtonas noteiktajiem muitas tarifiem tēraudam un alumīnijam, turklāt ES paziņoja, ka pusgadu neīstenos savas tiesības divkāršot muitas tarifus virknei ASV ražojumu.

"Mēs devām nepārprotamu signālu ASV par savu gatavību atrisināt šo jautājumu godīgi un līdzsvaroti," norādīja Dombrovskis.

"Tagad ir jārīkojas ASV," viņš uzsvēra.

ES un ASV tirdzniecības karš sākās, kad 2018. gada jūnijā Tramps noteica 25% tarifu tērauda un 10% tarifu alumīnija importam no ES.

Savukārt ES noteica tarifus ASV ražojumiem 2,8 miljardu eiro apmērā, tostarp viskijam, džinsiem, apelsīnu sulai un motocikliem "Harley Davidson".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!