Foto: AP/Scanpix
Komentējot Grieķijas premjera Alekša Cipra priekšlikumu rīkot referendumu, kurā tiktu nolemts, vai atbalstīt vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem, Eirogrupas prezidents un Nīderlandes finanšu ministrs Jerūns Deiselblūms sacījis, ka šī Grieķijai ir skumja diena.

Ziņots, ka Ciprs rosinājis referendumu, piedāvājot valsts iedzīvotājiem pašiem izvēlēties to, vai pieņemt vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem. Cipra ierosinājums sestdienas vakarā vēl jāapstiprina Grieķijas parlamentam. Tikmēr, kā vēsta "Financial Times", vispirms gan jāsagaida, vai sestdien eirozonas ministri vispār panāks vienošanos ar Atēnām. Ja vienošanās netiktu panākta, tad grieķiem nemaz nebūtu par ko referendumā balsot.

"Esmu ļoti negatīvi pārsteigts," komentējot Cipra paziņojumu sacījis Deiselblūms, piebilstot, ka tas, ka grieķu ministri potenciālo vienošanos jau publiski rekomendējuši referendumā neatbalstīt, esot bijis sagaidāms.

"Šis Grieķijai ir skumjš lēmums, tas ir aizvēris durvis turpmākajām sarunām," sacījis eirozonas ministru līderis.

Arī Maltas finanšu ministrs Edvards Šikluna atklājis medijiem, ka finanšu ministriem, sestdien ierodoties Briselē, Grieķijas lēmums nācis kā nepatīkams pārsteigums.

Grieķijas lēmumu rīkot referendumu asi kritizējis arī bijušais Latvijas finanšu ministrs Andris Vilks - viņš savā "Twitter" kontā norāda, ka šādu lēmumu var pieņemt tikai gļēva valdība.

Tikmēr citviet Eiropā Cipra lēmums izraisījis ovācijas. Ietekmīgākā Spānijas kreisā flanga populistu partija "Podemus" sociālajos tīklos izplatīja paziņojumu, slavējot savus grieķu sabiedrotos.

"Drosmīgā grieķu valdība dod vārdu savai tautai. Demokrātija ir tad, kad cilvēki izlemj arī par fundamentāliem ekonomikas jautājumiem," minēts partijas paziņojumā sociālajā tīklā "Twitter".

Ziņots, ka Grieķijas valdība piektdien noraidīja kreditoru piedāvājumu pagarināt starptautiskā aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 15 miljardus eiro, uzsverot, ka piedāvājums nevar tikt pieņemts, jo aizdevēju pieprasītās reformas novedīšot pie recesijas un piedāvātā summa esot nepietiekama.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!