Svētdien, 6. septembrī, desmitiem tūkstošu demonstrantu Moldovas galvaspilsētā Kišiņevā pieprasīja prezidentam Nikolaji Timofti atkāpties no amata, kā arī uzstāja, lai turpmāk Moldovas prezidentu vēlētu nevis parlaments, bet tauta, vēsta Eiropas ziņu medijs "Euractiv".

Protesta akcijā demonstranti protestējuši pret Moldovas banku sistēmas skandālu. Jau ziņots, ka pērn no banku sektora "pazudis" aptuveni viens miljards eiro. Tā ir summa, kas ir līdzvērtīga aptuveni vienai astotajai daļai no visa Moldovas iekšzemes kopprodukta (IKP). Jau vēstīts, ka skandālā, iespējams, iesaistītas arī vairākas Latvijas bankas.

"Euractiv" norāda, ka skandāla ietekmē kritusies arī nacionālās valūtas vērtība, pieaugusi inflācija, kā arī krities kopējais sabiedrības labklājības līmenis. Vidējā alga Moldovā mērāma ap 300 eiro mēnesī.


Skandāls pievērsis uzmanību korupcijas problēmai valstī, un aptuveni 50 000 demonstrantu svētdien aicinājuši no amatiem atkāpties arī centrālās bankas un ģenerālprokuratūras vadību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!