Tuvākajos gados, iebraucot Tallinā pa Pērnavas ielu, skats, ko redzēsim, var pavērties pavisam cits. Te jau tagad valda liela rosība un plānots iespaidīgs projekts ar ēku kompleksu, kur paredzēti gan dzīvokļi, gan tirdzniecības centrs, bet uz jumta - milzīgs gaisa dārzs, sola attīstītāji.

"Triple Net Capital" jaunais projekts Tallinā ieguvis nosaukumu "Vektor". Tā kopējā platība ir 38 800 kvadrātmetri, raksta biznesa medijs "Ärileht", un tam vajadzētu kļūt par galveno Pērnavas ielas orientieri.

Kā raksta "Ärileht", projekta dokumentācijas kārtošana prasījusi daudz laika. Arhitekti izvēlēti konkursa kārtībā, un uzvarējis birojs "Kadarik, Tüür. Architects.". Kā pastāstījis projekta attīstības vadītājs Martins Lembers, būvatļauja jau ir saņemta, un pašlaik rit demontāžas darbi un teritorijas atbrīvošana, kas jāpabeidz līdz Jāņiem. Savukārt jūlijā jau vajadzētu sākties būvniecībai.

Ēku kompleksā kopumā būs 200 dzīvokļi. Komerciālās telpas atrodas pirmajos četros stāvos, bet tirdzniecības un pakalpojumu zona - otrajā stāvā. Interesi jau izrādījuši vairāki uzņēmumi, raksta "Ärileht". Tomēr ēkas īpašākā daļa, visticamāk, būs jumts.

"Mēs veidojam lielu jumta dārzu 1500 kvadrātmetru platībā. Tas būs pilsētas dārzs ar bagātīgu ainavu, kā arī atpūtas un rotaļu laukumiem. Mūsu ideja bija šeit izveidot jaunu standartu. Pilsētas centrā bieži vien nav brīvas zemes, kur augtu koki un būtu apstādījumi, tāpēc ainavu veidojām uz jumta. Tādu, kas būtu zaļa pat ziemā. Tā būs piemērota arī "zaļo pirkstiņu" zona, jo te varēs nodarboties ar podu dārzniecību, "raksturo Lembers.

Tas nozīmē, ka gan biroja darbinieki, gan dzīvokļu īpašnieki uz jumta varēs audzēt paši savus garšaugus, ziedus vai jebko citu. Starp mājām paredzēts arī saulains stūris, kur atradīšoties sauļošanās krēsli, lai pusdienu pārtraukumos darbinieki varētu doties turp baudīt sauli.

Šādi jumta dārzi ir izplatīti Rietumeiropā un ASV, bet Igaunijā tādu vēl nav. Izstrādātāji pat apsver iespēju tur audzēt pat vistas un trušus, taču bažas radot tas, lai dzīvniekiem tur būtu laba dzīve.

Visizteiktākā interese par tirdzniecību šajā ēkā bijusi mēbeļu un dizaina uzņēmumiem. Tajā pašā laikā "Triple Net Capital" vēlas, lai izvēle būtu daudzveidīgāka, tāpēc viņi veic sarunas ar pasaules zīmolu pārstāvjiem, bet nekas konkrēts vēl netiek atklāts.

Trīs stāvos kopumā plānotas 6000 kvadrātmetru biroja telpas.

Attīstītāju pārstāvji ir pārliecināti, ka dzīvokļi tiks pārdoti ātri. Tallinā un Harju apriņķī jaunajos projektos pēdējos gados neviens dzīvoklis nav palicis nepārdots, jautājums var būt tikai par cenu un pārdošanas laiku, raksta "Ärileht".

Tajā pašā laikā būvniecības cenas ir pieaugušas. Galvenais iemesls ir izejmateriālu cenu kāpums, ko vēl vairāk saasinājusi loģistikas problēma - no Āzijas nevar saņemt tukšus konteinerus, lai tos nosūtītu uz Eiropu. Arī būvmateriālu cenas kāpj debesīs, bet pēdējā laikā gan esot vērojama situācijas nostabilizēšanās.

"Vektor" dzīvokļa vidējā kvadrātmetra cena ir aptuveni 3500 eiro. Kompleksā paredzēti dažādu izmēru dzīvokļi, tostarp 16. stāvā tiks ierīkoti "penthouse" dzīvokļi. Saskaņā ar plāniem augšējā stāvā būs četri lieli dzīvokļi, aptuveni 170–180 kvadrātmetru izmērā, ar terasēm vairāk nekā 20 kvadrātmetru platībā.

Namam paredzēta arī garāža, kur 45 procentiem vietu būs elektriskās uzlādes kabeļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!