Foto: AFP/Scanpix

Grieķija piektdien mazināja pirms mēneša ieviesto kapitāla kontroli, atvieglojot darbu uzņēmumiem, kas veic darbību ārvalstīs.

Grieķijas centrālās bankas prezidents Jannis Sturnars paziņoja, ka komercbankas var atļaut maksājumus uz citam valstīm līdz 100 000 eiro vērtībā. Līdz šim ierobežojumi bija līdz 50 000 eiro.

"Nākamajās desmit dienās mēs atrisināsim problēmas," ko radīja kapitāla kontroles ieviešana, pēc tikšanās ar darba devēju un Finanšu ministrijas pārstāvjiem sacīja Sturnars.

Ieviesto kapitāla kontroles noteikumu ietvaros uzņēmumiem bija jāgaida valdības komisijas atļauja naudas pārskaitījumiem uz ārvalstīm, kas bija ļoti lēns process, un tā rezultātā daudzi piegādātāji sāka prasīt naudu priekšlaicīgi.

Šādas valdības komitejas tiks izveidotas visās bankās, lai paātrinātu pārskaitījumu procesu, informēja centrālās bankas prezidents.

Grieķijas uzņēmumi ir pauduši satraukumu saistībā ar uz nenoteiktu laiku ieviestajiem kapitāla kontroles pasākumiem, norādot, ka to rezultātā var sākties deficīts.

Jau vēstīts, ka Grieķijā pirmdien bankas atsāka darbu pēc tam, kad trīs nedēļas bija slēgtas, valdībai mēģinot novērst banku sistēmas sabrukumu saistībā ar valsts parādu krīzi.

Tomēr kopš 29.jūnija noteiktā kapitāla kontrole netiek atcelta, lai gan noteiktais limits skaidras naudas izņemšanai 60 eiro dienā tagad ir nomainīts uz 420 eiro nedēļā.

Grieķija un tās starptautiskie aizdevēji pagājušajā nedēļā vienojās par jaunu aizdevumu apmaiņā pret reformām ar mērķi novērst Grieķijas iespējamo izstāšanos no eiro zonas saistībā ar nespēju samaksāt milzīgos parādus.

Grieķijas parlaments ceturtdien pieņēma likumu par otru reformu paketi, kas nepieciešama starptautiska aizdevuma iegūšanai valsts ekonomikas glābšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!