Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele paziņojusi, ka Grieķijas valdībai pietrūkst gatavības, lai atrastu kompromisu ar starptautiskajiem kreditoriem.

"Varam konstatēt, ka grieķu pusei nebija vēlmes sasniegt kompromisu," uzskata Merkele.

Kanclere atzīmējusi, ka Eiropas partneri piedāvājuši "ārkārtīgi dāsnu" finanšu palīdzības programmu, taču Grieķijas valdība nolēmusi rīkot referendumu. Šī iemesla dēļ pārrunas nav novestas līdz galam. Merkele norādījusi, ka starptautiskie kreditori papildus nepiekāpsies Grieķijas valdībai, un aicināju neignorēt eiropiešu principus.

Viņa atklājusi, ka trešdien, 1. jūlijā Vācijas parlamentā notiks debates, kurās tiks apspriesta Grieķijas situācija.

Jau ziņots, ka eiro zonas valstu finanšu ministri sestdien nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30. jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5. jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Pēdējā laikā Grieķijas iedzīvotāji masveidā izņem naudu no bankām. Grieķijas valdības nolēmusi ierobežot banku darbību valstī līdz 6. jūlijam un ieviest arī kontroli pār kapitāla plūsmu, lai apturētu naudas aizplūšanu no valsts. Šī iemesla dēļ vienas dienas laikā Eiropas bankas zaudējušas ap 50 miljardus eiro.

Grieķijai ir nepieciešami finanšu līdzekļi, jo otrdien, 30. jūnijā, tai jāatmaksā 1,6 miljardi eiro Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Ja Grieķija kļūs maksātnespējīga, tiek pieļauta iespēja, ka tai būs jāatstāj eiro zona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!