Foto: Shutterstock

Igaunijas veselības un darba lietu ministrs Pēps Petersons parakstījis grozījumus regulējumā, kas paredz, ka darba nespējas lapas atvērt un aizvērt varēs arī medmāsas.

Tādējādi pacientu iespējas saņemt apliecinājumu par darba nespēju slimības dēļ kļūst elastīgākās.

Tāpat grozījumi ļauj ģimenes ārstiem vairāk laika veltīt medicīniskam darbam, kas savukārt uzlabos ģimenes ārstu pieejamību, skaidroja ministrijā.

Izmaiņas spēkā stājas ar atpakaļejošu datumu no 1.jūlija.

Igaunijas Māsu asociācijas viceprezidente Gerli Līveta atzina, ka māsas jau sen ir gaidījušas tādas izmaiņas, jo tas ļaus veidot saprātīgāku darba organizāciju un uz pacientu centrētu veselības aprūpi.

Arī Igaunijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Le Vallikivi pauda prieku par likumīgu tiesību piešķiršanu māsām, kas ir labi izglītotas un pieredzējušas neatkarīgā klīniskā darbā. Māsas varēs no sākuma līdz beigām uzņemties pacienta aprūpi īstermiņa darba nespējas gadījumā, ārstu piesaistot tikai nepieciešamības gadījumā.

Regulējums atvieglo darba nespējas lapu atvēršanu un slēgšanu, ļauj to veikt arī attālināti, kā arī lapu atvērusī persona varēs norādīt sagaidāmo darba nespējas lapas termiņa beigu datumu, jo daudzām slimībām ir iespējams prognozēt, kad pacients varēs atgriezties darbā. Ja persona noteiktajā laikā ir atveseļojusies, papildu vizīte pie mediķa nav nepieciešama un darbnespējas lapa tiks slēgta automātiski.

Lai uzlabotu ģimenes ārstu pieejamību, Igaunijas parlaments 1.jūnijā pieņēma Veselības pakalpojumu organizācijas likuma grozījumus. Bez māsu tiesībām atvērt un slēgt darba nespējas lapas, grozījumi paredz, ka līdzās ģimenes ārstu prakses māsām arī speciālistu māsas varēs izrakstīt recepšu medikamentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!