Foto: Publicitātes foto

Igaunijas valdība ceturtdienas vakarā atbalstīja nacionālo sankciju noteikšanu Nīderlandē reģistrētajai kompānijai "Yandex NV", aizliedzot ar Krieviju saistītajam uzņēmumam organizēt taksometru pakalpojumus Igaunijā.

Aizliegums spēkā stāsies 11. aprīlī. Tas nozīmē, ka "Yandex NV" Igaunijā būs aizliegta taksometru pakalpojumu organizēšana un starpniecība.

"Yandex NV" tiks aizliegts sniegt pakalpojumus Igaunijā gan tieši, gan netieši. Tādējādi nedz individuālie taksometru vadītāji, nedz taksometru kompānijas nevarēs izmantot lietotni "Yandex Pro", bet interneta pakalpojumu sniedzējiem Igaunijā jāierobežo pieeja ar "Yandex NV" saistītajām lietotnēm un vietnēm "Yandex Go" un "Yandex Pro".

Igaunijā strādājošajiem lietotņu veikaliem, arī "Google Play" un "App Store", ir jāaptur iespēja lejupielādēt "Yandex" lietotnes un kopš 2018. gada, kad kompānija ienāca Igaunijas tirgū, lejupielādēto lietotņu atjauninājumi.

Premjerministre Kaja Kallasa norādīja, ka sankcijas ir saistītas ar drošību pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

""Yandex" darbības aizliegums ir skaidrs vēstījums, ka kompānijām, kas sadarbojas ar Krievijas slepenajiem dienestiem, nav vietas Igaunijā. Esam ierosinājuši arī Eiropas Savienībai noteikt sankcijas pret "Yandex"," viņa komentēja lēmumu.

Vislielākās bažas saistībā ar "Yandex NV" darbību rada tas, ka "Yandex" klientu personīgie dati tiek glabāti serveros Krievijā un atbilstoši jaunam likumam, ko gatavojas pieņemt Krievijas parlaments, "Yandex" būs pienākums sniegt piekļuvi šiem datiem Krievijas drošības dienestiem.

Igaunijas uzņēmējdarbības un informācijas tehnoloģiju ministrs Andress Suts, kurš ierosināja aizliegumu, iepriekš pauda, ka "Yandex" ir nozīmīgs uzņēmums Krievijā un ir cieši saistīts ar Krievijas varasiestādēm, un personas, kurām noteiktas Eiropas Savienības sankcijas, var gūt labumu no "Yandex" meitasuzņēmuma Nīderlandē darbības.

Viņš uzsvēra, ka sankciju mērķis ir novērst Igaunijas patērētāju datu nonākšanu Krievijas izlūkošanas dienestu rīcībā.

Savukārt "Yandex" iepriekš paziņoja, ka likums, kas tiek izstrādāts Krievijā, neattiekšoties uz Igauniju.

"Yandex" ir lielākais tiešsaistes meklētāja pakalpojumu sniedzējs un lielākā tehnoloģiju kompānija Krievijā.

Jau ziņots, ka līdzīgu iemeslu dēļ "Yandex" pārvadājumu organizēšanas pakalpojumi pagājušajā nedēļā tika aizliegti Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!