Foto: Publicitātes attēli
Zviedrijas mēbeļu giganta "Ikea" izgatavotās pagaidu mājas ieguvušas "Beazley Designs of the Year Award" apbalvojumu, informē CNN.

"The Telegraph" informē, ka visā pasaulē ir aptuveni 30 000 patvēruma māju, ko speciālā pasūtījumā izgatavojis "Ikea". To izgatavošanu lūgusi ANO bēgļu aģentūra.

" "Better Shelter" (tulkojumā - "Labāks patvērums") mājas ir vienas no nepieciešamākajiem un noteicošajiem risinājumiem - tās nodrošina patvērumu ārkārtas situācijās, ko izraisījusi vardarbība vai katastrofa," sacījusi žūrijas pārstāve Jana Ščholze, asociētā profesore mūsdienu dizainu mākslā Kingstonas Universitātē.

Medijs atgādina, ka šī nav pirmā reize, kad dizaina apbalvojumu saņem ēkas, kas palīdz uzlabot sociālo vidi. "Ikea" pagaidu mājas bēgļiem saņēmušas balvu ne tikai kā "Gada labākais dizains", bet arī "Gada labākā arhitektūra".

Mājas izliktas apskatei Londonas dizaina muzejā līdz pat šī gada 19. februārim, vēsta CNN. Savukārt virtuāli darbus un pārējo nomināciju ieguvējus var aplūkot šeit.

Jau ziņots, ka mājas patvēruma meklētājiem piegādās uzņēmums "Better Shelter" (tulkojumā - "Labāks patvērums") - "Ikea" dibināts sociālais uzņēmums, kurā dizains iet roku rokā ar funkciju un zaļu dzīvesveidu.

Viena šāda pagaidu māja paredzēta dzīvošanai vismaz trim gadiem, kas esot ievērojami ilgāk, nekā šo funkciju nodrošina teltis (tās derot vien dažiem mēnešiem).

Katrs pagaidu miteklis ir aprīkots ar saules baterijām, insektu tīkliem, gaismām un ventilāciju. Tiem ir slēdzamas durvis, ņemot vērā, ka telšu pieejamība bēgļu nometnēs visā pasaulē noved pie liela skaita seksuālu uzbrukumu sievietēm un bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!