Foto: AFP/Scanpix

Par spīti Itālijas valdības centieniem mazināt valsts parādu, tas atkal sasniedzis jaunu vēsturisko maksimumu – maijā tas bijis 1,966 triljoni eiro (1,37 triljoni latu), ziņo ārvalstu masu mediji, atsaucoties uz Centrālās bankas "Banca d'Italia" paziņojumu.

Itālijas valsts parāds rekordu sasniedz jau trešo mēnesi pēc kārtas. Aprīlī valsts parāds bija 1,948 triljoni eiro (1,36 triljoni latu), ziņo "RIA Novosti".

Bankas apkopotie dati liecina, ka šī gada pirmajos piecos mēnešos valsts kases ieņēmumi bija 142,1 miljards eiro (aptuveni 99,4 miljardi latu), kas ir par 1,14% mazāk nekā pērn janvārī – maijā.

Iepriekš Itālijas ekonomikas un finanšu ministrs Vitorio Grili vietējiem medijiem paziņojis, ka valdība valsts parāda mazināšanai nākamo piecu gadu laikā ik gadu pārdos valsts aktīvus par 15 – 20 miljardiem eiro (10,5 – 14 miljardiem latu).

Ministrs lēš, ka aktīvu pārdošana un ekonomikas izaugsme par 1% ik gadu ļaus turpmāko piecu gadu laikā samazināt Itālijas valsts parādu par 20%.

Itālijas valsts parāds pērn pieaudzis līdz 120,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet šogad saskaņā ar valdības prognozēm tas var sasniegt 123,4% no IKP.

Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's" pagājušajā nedēļā pazemināja Itālijas kredītreitingu par divām pakāpēm - no "A3" līdz "Baa2", nosakot arī negatīvu vērtējuma prognozi. Aģentūra savu lēmumu pamatoja ar to, ka tuvākajā laikā Roma varētu piedzīvot vēl lielākās finanšu grūtības.

Itālija jau gadu cīnās ar ekonomiskajām grūtībām. Tās valdība pieņēmusi vairākas pretkrīzes programmas, kuru mērķis ir samazināt tēriņus un atjaunot valsts ekonomikas izaugsmi. Tāpat valdība arī īstenoja vairākas reformas, tai skaitā reformēja pensiju sistēmu. Līdz šī gada beigām Itālija plāno samazināt izdevumus par 4,5 miljardiem eiro (3,15 miljardiem latu), nākamgad – 10,5 miljardiem eiro (7,35 miljardiem latu) un 2014.gadā – 11 miljardiem eiro (7,7 miljardiem latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!