Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc ilgstošiem juridiskiem un diplomātiskiem ķīviņiem trešdien noslēgusies lietas izskatīšana par Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotāja "Huawei" finanšu direktores Menas Vaņdžou izdošanu ASV.

Britu Kolumbijas provinces Augstākās tiesas tiesnese Hetere Holmsa sacīja, ka, visticamāk, 21.oktobrī viņa paziņos datumu, kad tiks pasludināts spriedums.

"Huawei" dibinātāja Žeņa Dženfei meita Mena Vaņdžou 2018.gada 1.decembrī tika aizturēta Vankūveras lidostas tranzītzonā Kanādā pēc ASV varas iestāžu lūguma. ASV pieprasa Menas izdošanu, jo viņai ASV izvirzītas apsūdzības par Savienoto Valstu Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu.

Mena pēc aizturēšanas tika atbrīvota pret drošības naudu un tagad atrodas mājas arestā savā savrupmājā Vankūverā.

ASV grib Menu tiesāt par krāpniecību saistībā ar Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu un nepatiesas informācijas sniegšanu par to ASV bankām. Viņas advokāti apstrīd šīs apsūdzības.

Ja Mena tiktu atzīta par vainīgu ASV tiesā, viņai varētu draudēt vairāk nekā 30 gadu cietumsods.

Tiesas sēdē pagājušajā nedēļā Menas advokāti noraidīja ASV paustās apsūdzības pret viņu, kritizēja Kanādas un ASV amatpersonas par ļaunprātīgu šī procesa izmantošanu un aicināja viņu atbrīvot.

Saskaņā ar tiesas dokumentiem Mena maldinājusi četras bankas, tai skaitā ASV bāzēto "Citigroup" un Francijas banku "Paribas", par "Huawei" darījumiem Irānā, pārkāpjot ASV sankcijas. Iepriekš šajā lietā bija minētas bankas "HSBC Holdings" un "Standard Chartered".

Mena noliedz, ka esot no HSBC slēpusi "Huawei" attiecības ar bijušo meitsabiedrību "Skycom", kas pārdevusi telekomunikāciju iekārtas Irānai, pārkāpjot ASV sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!