Foto: AP/Scanpix
Kipras valdība ceturtdien apstiprināja, ka valsts glābšanai nepieciešamo līdzekļu apjoms ir sasniedzis 23 miljardus eiro (16,2 miljardus latu), iepriekš noteikto 17,5 miljardu eiro (12,3 miljardi latu) vietā, ziņo portāls „Eubusiness.com”.

"Tā ir taisnība, ka novembra memorandā tika runāts par 17,5 miljardiem eiro (12,3 miljardi latu) finanšu vajadzību nodrošināšanai. Ir kļuvis skaidrs, ka šis skaitlis tagad ir sasniedzis 23 miljardus eiro (16,2 miljardi latu)," paziņoja Kipras valdības pārstāvis Krists Stilianids.

Jaunie notikumi Kiprā tagad nozīmē, ka valstij būs nepieciešams iegūt vēl papildus sešus miljardus eiro (4,2 miljardus latu) papildus tiem vairāk nekā septiņiem miljardiem eiro (4,9 miljardus), ko Kipras valdība apsolījās sameklēt, lai iegūtu Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumu.

Stilianids iformēja medijus, ka diskusijas par jaunajām Kipras finanšu vajadzībām tikšot noturētas piektdien Dublinā, kad kopā tiksies eirozonas finanšu ministri.

Portāls "Delfi"  informējis, ka  jau šobrīd, lai nodrošinātu valsts parāda atmaksu starptautiskajiem aizdevējiem, Kipru sagaida pamatīgi taupības pasākumi un būs jāsasniedz budžeta pārpalikums 4% apmērā no IKP sākot no 2017.gada,tas paredzēts vienošanās memorandā starp Nikosiju un starptautiskajiem aizdevējiem, kas izsniedza Kiprai 10 miljardu eiro lielo aizdevumu. Tagad paredzams, ka taupības pasākumi būs vēl skarbāki.

Pašreiz taupības pasākumi paredz,ka Kiprā tiks paaugstināts pensionēšanās vecums par 2 gadiem no 63 līdz 65 gadu vecumam kā arī tiks samazināts pensiju apmērs par 3%.  Akcīzes nodokļi tiks paaugstināti alkoholam, tabakai un degvielai. Palielināts tiks pievienotās vērtības un uzņēmuma nodoklis, kā arī tiks palielināts procentu un dividenžu peļņas nodoklis.

Paredzams, ka kipriešiem par 17 % pieaugs maksa par pakalpojumiem publiskajā pārvaldē.Tāpat paredzēts par 3 % samazināt publiskajā pārvaldē strādājošo algas. 

Taupības pasākumi skars arī nacionālo loteriju, kur ar 20% nodokli tiks aplikti visi laimesti virs 5000 eiro (3500 latu), ziņo portāls "euobserver.com" atsaucoties uz memorandā pausto abu pušu vienošanos. 

Jau ziņots, ka Kipra pagājušā gada jūnijā paziņoja, ka tai būs nepieciešams starptautiskais aizdevums, jo tās banku sektoram ir radušies lieli zaudējumi Grieķijas parādu krīzes dēļ. Tolaik tika lēsts, ka starptautiskā aizdevuma Kiprai apmērs būs 17,5 miljardi eiro (12,3 miljardi latu).

Eirozonas finanšu ministri martā piekrita piešķirt Kiprai desmit miljardu eiro (7 miljardu latu) lielu starptautisko aizdevumu, lai glābtu Kipras bankas no bankrota un saglabātu Kipru eirozonā. Taču, lai saņemtu palīdzību, Kiprai būs jāievēro stingra taupība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!