Foto: DELFI
Viļņas apgabaltiesas lēmums ierosināt lietu par "Latvijas Krājbankas" īpašnieces nacionalizētās bankas "Snoras" bankrotu vēl nestāsies spēkā, jo vairāki "Snoras" kreditori ir pārsūdzējuši šo lēmumu, informēja tiesā.

Pirmdien lēmumu ierosināt lietu par "Snoras" bankrotu pārsūdzēja Vācijas ceļu un infrastruktūras būves kompānijas "Meyer & John" Lietuvas filiāle, kā arī vairāki mazie kreditori, tostarp Šauļu mēbeļu ražotājs "Šeigas", Aurims Nenorta un Vidmants Nenorta. Viņi visi iebilst pret to, ka par "Snoras" bankrota administratoru ir iecelts ārzemnieks.

Tiesai trīs dienu laikā, sākot no otrdienas, ir jāizlemj, vai pieņemt izskatīšanai šīs sūdzības. Ja sūdzības tiks pieņemtas izskatīšanai, tās izskatīs Lietuvas Apelāciju tiesa.

Jau ziņots, ka lēmumu ierosināt lietu par "Snoras" bankrotu Viļņas apgabaltiesa pieņēma 7.decembrī, par bankas bankrota administratoru ieceļot starptautiskās konsultāciju kompānijas "Zolfo Cooper Europe" galveno partneri Nīlu Kūperu, kura kandidatūru iepriekš izvirzīja Lietuvas Banka. "Zolfo Cooper LLP" vecākais partneris Saimons Frīklijs novembra vidū tika iecelts par " Snoras" pagaidu administratoru.

Pirmdien bija pēdējā diena, kad varēja pārsūdzēt šo tiesas lēmumu.

Lietuvas valdība 16.novembrī nacionalizēja 100% bankas " Snoras" akciju, kuru kontrolpakete ‒ 68,1% akciju ‒ piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam, bet 25,31% ‒ Raimondam Baranauskam, kurš bija bankas valdes priekšsēdētājs. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka " Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu, jo konstatēja, ka bankā trūkst vērtspapīru aptuveni 3,4 miljardu litu (694 miljonu latu) vērtībā.

Savukārt Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt " Snoras" meitasbankas "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā. 13.decembrī Rīgas apgabaltiesa nolēma pieņemt izskatīšanai FKTK pieteikumu un ierosināt "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas lietu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!