Foto: RIA Novosti/Scanpix

Kaut arī Krievija arvien vairāk tuvojas ekonomiskajai krīzei, Maskavā starp parlamentāriešiem ir politiķi, kas ir gatavi pasteidzināt jau tā kritisko situāciju. Trīs Krievijas Valsts domes deputāti ir iesnieguši parlamentā likumprojektu, kas definē, kas ir agresoru valstis un kā pret tām aizsargāt Krievijas ekonomiku, svētdien ziņo TV 3 raidījums "Nekā personīga".

Ieceres autori par agresoriem uzskata valstis, kas pret Krieviju ir noteikušas sankcijas - Eiropas Savienību, ASV un citas. Krievu parlamentārieši grib aizliegt šo valstu uzņēmumiem un pilsoņiem strādāt Krievijā.

Krievijas vadošās partijas "Vienotā Krievija" frakcijas deputāts Jevgēņijs Fjodorovs ir dedzīgs Vladimira Putina atbalstītājs. Viņš samērā bieži parādās vietējos medijos un aktīvi kūda Krievijas iedzīvotājus pret rietumiem. Fedorovs uzskata, ka Krievija kopš deviņdesmito gadu sākuma ir ASV kolonija un ir zaudējusi savu suverenitāti. Amerikāņu padomnieki arī sarakstījuši Krievijas konstitūciju. Tāpēc tā jāmaina, norāda raidījums.

Fjodorovs ar pāris domubiedriem decembra sākumā Valsts Domē iesniedza jaunu likumprojektu, kura mērķis ir pasargāt Krievijas nacionālo ekonomiku un iekšējo tirgu no agresoru valstīm. Runa ir par Eiropas Savienību un ASV, kas Krievijai, Putinam pietuvinātajiem cilvēkiem un virknei uzņēmumu ir noteikušas sankcijas. Krievijas parlamentārieši vēlas panākt, lai uzņēmumiem, kas ir reģistrēti Eiropas Savienības valstīs un to pilsoņiem, aizliegtu strādāt Krievijā.

Fedorovs savā likumprojektā rosina vērsties pret konkrētiem starptautiskiem uzņēmumiem, kas strādā Krievijā. Vislielāko nepatiku viņam izraisa ārvalstu auditorkompānijas un konsultāciju firmas, kas esot monopolizējušas krievu biznesu. Likuma autori ir noraizējušies, ka šie uzņēmumi spēlē pārāk nozīmīgu lomu Krievijas ekonomikā un tie veic auditus lielākajā daļā stratēģiski svarīgajos krievu uzņēmumos.

Krievijā strādā starptautisko auditorkompāniju un konsultāciju firmu lielais četrinieks. "PwC", "Ernst&Young", "KPMG" un "Deloitte", kā arī citas. Šīs kompānijas dominē Krievijas konsultācijas pakalpojumu tirgū. Tas rada zaudējumus vietējām firmām. Tāpat likumprojekta autori uzskata, ka ārvalstu auditorkompānijas strādā savu valdību labā, tāpēc tās varot apzināti sagrozīt krievu organizāciju auditu rezultātus, lai kaitētu Krievijas interesēm.

Iecere ir izraisījusi nosodījumu no Putina pretiniekiem ne tikai Krievijā. Starp tiem ir Modernās Krievijas institūts - Ņujorkā bāzēta nevalstiska organizācija. Tā brīdina, ka likums var izraisīt katastrofālas sekas Krievijas ekonomikai. Proti, ja no tirgus padzīs starptautiskās auditoru firmas, tad no krievu kompānijām novērsīsies vēl vairāk ārvalstu investoru.

Ja likumprojektu pieņems un tas stāsties spēkā, tad Krievijas valdība būs tiesīga pēc saviem ieskatiem ierobežot arī jebkuru citu uzņēmējdarbības formu, ne tikai auditoru un konsultāciju pakalpojumu kompānijas.

Krievija jau iepriekš ir pieņēmusi rietumvalstīm klaji naidīgus likumus. Krievija nolēma aizliegt amerikāņiem adoptēt krievu bērnus. Šāds solis sekoja kā atbildes reakcija ASV noteiktajām sankcijām pret Krieviju saistībā ar tā dēvēto Sergeja Magņitska lietu, norāda raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!