Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kriptovalūtu uzņēmums "Coinbase", kura platformā var tirgoties ar "Bitcoin", "Etherium" un citu digitālo valūtu, ienākot biržā, sasniedzis gandrīz 100 miljardu ASV dolāru tirgus vērtību, vēsta BBC.

"Nasdaq" biržā uzņēmuma akciju vērtība sasniedza 381 dolāru, bet, sesijai beidzoties, samazinājās līdz 330 dolāriem. Pēc sākotnējā novērtējuma "Coinbase" vērtība apsteidza daudzus labi pazīstamus uzņēmumus, piemēram, naftas gigantu "BP" u.c. Uzņēmuma akciju kotēšana biržā tiek uzskatīta par jaunāko soli ceļā uz kriptovalūtu plašāku pieņemšanu tradicionālo investoru vidū.

Pagājušajā gadā "Bitcoin" cena pieauga vairāk nekā par 300%, un arī 2021. gadā kriptovalūtas vērtība turpināja augt, jo uzņēmumi, tostarp "Tesla", "Mastercard" un "BlackRock", darīja zināmus savus plānus ieviest digitālās valūtas savos uzņēmumos. Turklāt "Bitcoin" vērtība otrdien atkal sasniedza kārtējo rekordu (vairāk nekā 63 000 dolāru), tieši pirms “Coinbase” akciju kotēšanas biržā.

ASV bāzētais uzņēmums "Coinbase", kura biznesa pamatā ir komisijas maksu iekasēšana par kripotvalūtu darījumiem, ir būtiski audzis, ņemot vērā augošo pieprasījumu. “Coinbase” dibināts 2012. gadā, un šā gada marta beigās uzņēmuma platformā bija vairāk nekā 56 miljoni lietotāju no vairāk nekā 100 valstīm, lietotāju aktīvu kopējā vērtība sasniedza 223 miljardus dolāru. Uzņēmums ir paziņojis, ka 2021. gada pirmajos trīs mēnešos tā ieņēmumi sasniedza 1,8 miljardus dolāru, kas ir vairāk nekā 2020. gadā kopā.

Salīdzinot ar 2018. gadu, kad investori vienā no investīciju raundiem novērtēja uzņēmumu par astoņiem miljardiem dolāru, tā vērtība ir palielinājusies vairāk nekā desmitkārtīgi. Trešdien, "Coinbase" sākot kotēt akcijas biržā, tā līdzdibinātājs un izpilddirektors Braiens Ārmstrongs ir kļuvis par vienu no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē. 38 gadus vecajam, bijušajam "Airbnb" programmēšanas inženierim, pieder aptuveni 21% uzņēmuma akciju.

Attiecībā uz ārējiem ieguldītājiem "Coinbase" akciju iegāde tiek uzskatīta par mazāk riskantu veidu, kā darboties kriptovalūtu tirgū, tieši neiegādājoties "Bitcoin" vai citās digitālās valūtās, kas ir piesaistījušas finanšu regulatoru brīdinājumus. Tomēr "Rabobank" vecākā valūtu stratēģe Džeina Foulija norāda, ka, ieviešot stingrākus noteikumus attiecībā uz kriptovalūtām, to ietekmi jutīs arī "Coinbase". "Pastāv bažas, ka vienā brīdi regulatori un centrālās bankas varētu pateikt padarīt tirdzniecību ar kriptovalūtām daudz sarežģītāku, un tad daudzi cilvēki varētu zaudēt naudu.”

Pagājušajā gadā "Coinbase" ieņēmumi sasniedza 1,3 miljardus eiro, divas reizes vairāk nekā 2019. gadā. Uzņēmuma peļņa bija 322 miljoni dolāru, salīdzinot ar zaudējumiem vairāk nekā 30 miljonu dolāru apmērā 2019. gadā. Trešdien uzņēmuma akciju cena sākotnēji strauji pieauga, vienubrīd sasniedzot gandrīz 430 dolārus. Bet vēlāk tā nogāzās līdz 118 dolāriem, pirms tirdzniecības sesijas beigās nostabilizējās pie 328 dolāriem. Tas ļauj uzņēmumu novērtēt par aptuveni 86 miljardiem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!