Foto: Pixabay

Dienvidāfrikas kriptobiržas "Africrypt" ieguldītāji, iespējams, zaudējuši savas investīcijas, jo biržas dibinātāji, brāļi Amīrs un Raīs Kajē patlaban ir pazuduši ar visu ieguldītāju naudu 3,6 miljardu dolāru vērtībā, raksta "Bloomberg".

Pirms diviem mēnešiem "Africrypt" informēja ieguldītājus, ka kompānija cietusi hakeru uzbrukumā, un aicināja klientus neziņot par šo gadījumu atbildīgajām institūcijām, jo tas varētu palēnināt līdzekļu atgūšanu.

"Mūsu prioritāte ir atgūt naudu tik ātri, cik viens iespējams, taču nav skaidrības, cik ilgs šis process varētu būt," klientiem aprīlī ziņoja kompānija. "Mēs aicinām klientus būt pacietīgiem, un centīsimies paši atrisināt šo situāciju. Ir saprotams, ka klienti vēlas šo problēmu risināt likumīgā ceļā, taču mēs klientus aicinām saprast, ka tas var palēnināt atgūšanas procesu," teikts paziņojumā.

Aplēses liecina, ka šobrīd varētu būt pazuduši aptuveni 3,6 miljardi dolāru, taču to vērtība svārstās, ņemot vērā kriptovalūtu cenu izmaiņas.

Keiptaunas juridiskajai kompānijai "Hanekom Attorneys", ko nolīguši platformas ieguldītāji, patlaban nav izdevies sazināties ar brāļiem, tādēļ tiek uzskatīts, ka viņi aizbēguši ar visiem līdzekļiem. Kompānijas pārstāvjiem gan izdevies atklāt, ka nezināmai personai izdevies izņemt visus līdzekļus no klientu digitālajiem maciņiem un veikt shēmas, pārskaitot naudu, lai izsekošanu padarītu neiespējamu.

Tiesa gan, brāļu nolīgtais advokāts kategoriski noliedzis aizdomas, ka dibinātāji varētu būt iesaistīti līdzekļu pazušanā. Vaicāts, vai viņi pēc līdzekļu nozagšanas vērsās policijā, advokāts atzinis, ka nē, taču to pamatoja ar brāļu salīdzinoši mazo pieredzi (viņiem ir 18 un 20 gadi). Viņš skaidrojis, ka brāļi saņēmuši nāves draudus un viņu pirmā reakcija bijusi pasargāt sevi un savu ģimeni. Tāpat advokāts uzsvēris, ka dibinātāji ir gatavi sadarboties ar atbildīgajām institūcijām, sniedzot nepieciešamo informāciju, taču līdz pat šim brīdim nekādu izmeklēšanu kompānija nav veikusi, raksta "BBC".

Dienvidāfrikas atbildīgā institūcija paziņojusi, ka kriptovalūtu darbība valstī netiek regulēta, tādēļ institūcija nevar veikt nekādas regulatora darbības. Tāpat iestāde informējusi, ka birža iepriekš piedāvājusi ārkārtīgi augstu un neticamu atdevi. "BBC" pārstāvji vaicājuši valsts policijai, vai tiek veikta izmeklēšana, taču atbildi nav saņēmuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!