Foto: Shutterstock
ASV tiesa piespriedusi četriem kruīzu uzņēmumiem maksāt kopumā 436 miljonu dolāru kompensāciju amerikāņu kompānijai par Kubas valdības nacionalizētas ostas izmantošanu.

Floridas federālās tiesas lēmums paredz, ka uzņēmumiem "Carnival", "MSC", "Royal Caribbean" un "Norwegian Cruise Line" katram jāmaksā 109 miljonu dolāru kompensācija, kā arī jāsedz tiesas izdevumi ASV kompānijai "Havana Docks", kurai bija tiesības šo ostu izmantot atbilstoši koncesijai.

"Havana Docks" ostas izmantošanas tiesības tika atņemtas 1960. gadā pēc komunistu nākšanas pie varas Karību jūras salā.

Tiesa konstatējusi, ka visi apsūdzētie kruīzu uzņēmumi, kuru kuģi piestājuši Havanas ostā, guvuši ienākumus vairāku simtu miljonu dolāru apmērā, veicot nelikumīgas darbības un nodarot kaitējumu prasītājam.

Šis tiesas spriedums pamatots ar normu 1996. gadā pieņemtajā tā dēvētajā Helmsa-Bērtona likumā, kas ilgu laiku nebija spēkā. Pieņemot šo likumu, ASV Kongress vēlējās kavēt investīciju veikšanu Kubā, ļaujot ikvienam amerikānim, kura īpašumus Fidela Kastro valdība bija atsavinājusi, iesūdzēt tiesā tos, kuri guva peļņu no to izmantošanas.

Vairāki ASV prezidenti bija apturējuši šīs normas piemērošanu, līdz Donalds Tramps 2019.gadā to aktivizēja. Pēc tam tika iesniegta virkne prasību tiesā, un kruīzu uzņēmumu lieta ir pirmā, kurā pasludināts spriedums.

Gaidāms, ka kruīzu kompānijas spriedumu pārsūdzēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!