Foto: AFP/Scanpix

Latvijā šogad otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis mazāks iekšzemes kopprodukta (IKP) kāpums nekā Eiropas Savienībā (ES) vidēji, liecina piektdien publiskotie ES statistikas pārvaldes "Eurostat" ātrā novērtējuma dati, kas apkopoti par 11 bloka zemēm.

Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas IKP otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pērn palielinājies par 2,5%.

Ekonomikas izaugsme otrajā ceturksnī gada salīdzinājumā fiksēta visās ES dalībvalstīs, par kurām pieejami dati.

No valstīm, par kurām pieejami sākotnējie dati, straujākais ekonomikas pieaugums šajā periodā reģistrēts Portugālē (+6,9%), Spānijā (+6,3%) un Austrijā (+4,7%), kam seko Itālija (+4,6%), Francija un Zviedrija (abās valstīs +4,2%), Čehija (+3,6%), Beļģija (+3,3%), Lietuva (+2,8%), Latvija (+2,5%) un Vācija (+1,5%).

Gan ES, gan eirozonā vidēji IKP otrajā ceturksnī, salīdzot ar aprīli-jūniju, palielinājies par 4%.

Savukārt salīdzinājumā ar janvāri-martu ES ekonomika vidēji augusi par 0,6%, bet eirozonā bijis 0,7% IKP pieaugums.

Ceturkšņa salīdzinājumā ekonomikas izaugsme fiksēta septiņās no ES dalībvalstīm, par kurām pieejami dati. Visstraujākā tā bijusi Zviedrijā (+1,4%), Spānijā (+1,1%) un Itālijā (+1%), kam seko Austrija un Francija (abās valstīs +0,5%), kā arī Beļģija un Čehija (abās valstīs +0,2%).

Vācijā ekonomikas apmērs saglabājies iepriekšējo trīs mēnešu līmenī, bet kritums reģistrēts Latvijā (-1,4%), Lietuvā (-0,4%) un Portugālē (-0,2%).

Dati par IKP izmaiņām otrajā ceturksnī pārējās 16 ES dalībvalstīs nav pieejami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!