Foto: AP/Scanpix
ASV, Eiropas un Āzijas finanšu tirgus regulatori pārbauda virkni pasaules lielāko banku, kas tiek turētas aizdomās par manipulācijām ar starpbanku kreditēšanas tirgus likmēm, vēsta raidorganizācija BBC.

Sods 452 miljonu dolāru (254 mijonu latu) apmērā piemērots Lielbritānijā bāzētajai bankai "Barclays". Tiek pieļauts, ka aizdomās turēto banku sarakstā esot arī tādas lielas pasaules bankas kā ASV "Citigroup" un "JP Morgan", kā arī britu "HSBC" un Vācijas "Deutsche Bank".

Lielbritānijas Finanšu tirgus uzraudzības dienesta pārstāve Treisija Makdermota intervijā BBC sacījusi: "Mēs izmeklējam vairākas lietas. Protams, mums vajag izskatīt katru gadījumu atsevišķi, taču mēs pieļaujam, ka "Barclays" nav vienīgā tajā iesaistītā banka."

Pēc britu un amerikāņu regulatoru domām, "Barclays" esot piegādājis melīgu informāciju par banku aizņēmumu vērtību, tādējādi mēģinot radīt uzticamas finanšu institūcijas imidžu.

Pasaules finanšu krīzes laikā – no 2007.līdz 2009.gadam – bankas darbinieki ar nodomu uzrādījuši pazeminātas starpbanku kreditēšanas likmes, lai radītu iespaidu, ka "Barclays" neradīsies problēmas un ka tai nenāksies aizņemties papildu resursus par daudz augstākām likmēm no saviem konkurentiem.

Saskaņā ar Lielbritānijas Finanšu tirgus uzraudzības dienesta datiem, bankas darbinieki šādas darbības neturēja īpašā slepenībā, taču regulatori ir noraizējušies par šādas prakses plašo izplatību.

Saskaņā ar viena bankas darbinieka stāstīto, vienā sarunā ar kolēģiem viņš tika lūgts uzrādīt daudz zemākus starpbanku tirgus likmju "Libor" datus. "Priekš jums – visu, ko vēlaties," savus vārdus atceras bankas darbinieks, kurš pretī saņēmis atbildi: "Esmu jūsu parādnieks. Atveru pudeli šampanieša "Bollinger"".

Pagaidām nav skaidrs, cik veiksmīgas bijušas bankas darbinieku darbības un kā tas varēja ietekmēt aizņēmējus, viņiem izsniegtā aizdevuma kopējās likmes apmēru un hipotekāros kredītus.

BBC vēsta, ka britu banku "Barclays" vaino manipulācijās ar galvenajām likmēm starpbanku kreditēšanā - "Libor" (London Interbank Offered Rate) un "Euribor" (Euro Interbank Offered Rate). Pirmo aprēķina Lielbritānijas Banku asociācija, bet otro - Eiropas.

Bijušais Lielbritānijas finanšu ministrs lords Pols Mainers BBC paziņojis, ka visi "Barclays" darbinieki, kam bija kāda saistība ar šāda veida darbībām, var nonākt cietumā. Pēc bijušā finanšu ministra vārdiem, viņš savā praksē nav redzējis tik sliktu piemēru no bankās strādājošo puses.

Pašā bankā raidorganizācijai BBC atzina, ka rīkojušies, "nopietni pārkāpjot pieņemtos standartus". Bankas vadītājs Bobs Daimonds un vēl trīs bankas top-menedžeri šajā gadā nesaņemšot savas prēmijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!