Foto: F64
Lielākie mežu īpašnieki Lietuvā ir Zviedrijas koncerns IKEA un Somijas konsorcijs "Dasos Capital", kā arī Lietuvas uzņēmums "Dzūkijos miškas" un tā akcionāri, vēsta ziņu portāls "Delfi.lt".

Zviedrijas mēbeļu rūpniecības un tirdzniecības koncerns ar IKEA grupā ietilpstošās kompānijas "IRI Investments Lietuva" starpniecību uzpircis jau 27 000 hektāru Lietuvas mežu.

Otrajā vietā ierindojusies Somijas kapitāla kompānija "Dasos Capital", kas pērn iegādājusies 15 000 hektārus mežu no Zviedrijas uzņēmumu grupas "Euroforest".

Savukārt uzņēmuma "Dzūkijos miškas" akcionāriem Romualdam un Sergejam Lavrenoviem un viņu biznesa partnerim Andrjum Bajorūnam kopumā pieder aptuveni 10 000 hektāri meža, galvenokārt Lietuvas dienvidos, Dzūkijas novadā.

Mežu īpašumi, kuru platība pārsniedz 500 hektārus, Lietuvā pieder kopumā 58 fiziskajām un juridiskajām personām.

Šos datus portāls apkopojis sadarbībā ar žurnālu "Reitingai". Kā norāda apkopojuma autori, skaitļi balstīti uz oficiālo Lietuvas Reģistru centra informāciju, kā arī pašu uzņēmumu, mežsaimnieku, ekspertu un tirgus dalībnieku aptauju.

Lietuvas Seims šovasar noteica aizliegumu vienai personai iegādāties vairāk nekā 1500 hektārus meža.

Prezidents Gitans Nausēda gan izmantoja veto tiesības, lai bloķētu šo parlamenta pieņemto likumu, taču Seims viņa veto noraidīja.

Kā norādīja deputāti, viņi vēlas novērst pārliecīgu mežu zemes īpašumu koncentrāciju. Savukārt jaunā likuma kritiķi apgalvo, ka minētie ierobežojumi ir nesamērīgi un apgrūtinās jaunu investoru darbību, bet negodprātīgi darboņi atradīs iespējas aizliegumus apiet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!