Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas banku grupas "NatWest Group" vadītāja Elisona Rouza ceturtdien atvainojās populistiskajam politiķim Naidželam Farāžam pēc viņa sūdzības, ka viņa bankas konts ticis slēgts tāpēc, ka šī banku grupa nepiekrīt viņa politiskajiem uzskatiem.

Breksitu atbalstošās Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas bijušais līderis Farāžs paziņoja, ka viņa konts prestižajā privātbankā "Coutts", kura pieder "NatWest Group", ticis netaisni slēgts.

Farāžs intervijā tabloīda "Daily Mail" tiešsaistes medijam "Mail Online" dalījās ar dokumentiem, kurus viņš ieguvis no šīs bankas. Saskaņā ar tiem bankas amatpersonas rakstījušas, ka Farāža saglabāšana par klientu būtu nesavienojama ar bankas "kā iekļaujošas organizācijas pozīciju", ņemot vērā Farāža publiski paustos uzskatus.

Dokumentos teikts, ka Farāžs tiek "uzskatīts par ksenofobu un rasistu" un "daudzi viņu uzskata par liekulīgu blēdi". Bankas amatpersonas atzinušas, ka Farāžs ir "negatīvi [atspoguļots] presē", un apspriedušas reputācijas risku, ko bankai radītu saistība ar viņu.

Rouza rakstiski atvainojās Farāžam par "dziļi nepiedienīgajiem izteikumiem", kas šajos dokumentos pausti par viņu, un paziņoja, ka banka piedāvājusi viņam alternatīvus risinājumus.

"Mūsu politika nav tāda, ka klientam jāaiziet uz legālu politisku un personīgu uzskatu pamata," paziņoja Rouza. "Es pilnīgi saprotu publiskās bažas, ka procesi bankas konta slēgšanai nav pietiekami caurspīd'īgi (..) pēdējās dienās izceltā klientu pieredze ir parādījusi, ka mums tagad jārīkojas, lai rūpīgi pārbaudītu mūsu procesus."

Farāžs ir pazīstams kā bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītājs un Lielbritānijas imigrācijas politikas kritizētājs.

Lielbritānijas Finanšu ministrija ceturtdien paziņoja, ka Lielbritānijas bankas tiks pakļautas stingrākiem noteikumiem saistībā ar klientu kontu slēgšanu, veicot pārmaiņas ar mērķi aizsargāt runas brīvību.

Bankām saskaņā ar jaunajiem noteikumiem vajadzēs paskaidrot, kāpēc tās slēdz kāda klienta kontu, un jāpaziņo par šādu konta slēgšanu 90 dienas iepriekš. Iepriekš tām nevajadzēja minēt iemeslu šādām darbibām.

Pārmaiņu mērķis ir veicināt caurspīdīgumu klientiem, bet tās neatņems banku uzņēmumiem tiesības slēgt tādu cilvēku kontus, kas tiek uzskatīti par saistītiem ar reputācijas vai politisku risku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!