Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lietuvas valdība trešdien apstiprinājusi Covid-19 kontroles stratēģijas pasākumu plānu, kas paredz nodrošināt alternatīvas individuālo aizsarglīdzekļu piegādei no viena avota - Ķīnas, kā arī izvērtēt iespējas uzcelt moduļu tipa slimnīcu un iecelt starptautisku koordinatoru karantīnas noteikumu saskaņošanai ar citām valstīm.

Pašlaik lielāko daļu individuālo aizsarglīdzekļu Lietuva saņem no Ķīnas piegādātājiem, bet līdz augustam paredzēts izstrādāt alternatīvus risinājumus, kā arī izveidot sistēmu, kas ļaus kontrolēt aizsarglīdzekļu krājumus medicīnas iestādēs un valsts institūcijās, un izvērtēt iespējas slēgt ilgtermiņa līgumus ar Lietuvas uzņēmumiem par šo līdzekļu piegādi.

Valdība arī plāno vērsties pie Eiropas Komisijas (EK), lūdzot atļaut Lietuvā veidot Eiropas Savienības (ES) reģionālo medicīnisko līdzekļu rezervju centru.

Cita starpā paredzēts aktīvāk analizēt datus par Covid-19, apvienojot dažādas informācijas bāzes vienā centralizētā sistēmā, iegādāties zvanu centra pakalpojumu, kas iespējamās krīzes laikā spētu apkalpot 1500 zvanus diennaktī, atbildot uz pieprasījumiem par iespējām atgriezties Lietuvā un saņemt konsulāro palīdzību.

Plānā iecerēts izveidot speciālistu rezervi no zinātnes un uzņēmējdarbības aprindām, nevalstiskajām organizācijām un valsts dienesta dažādu uzdevumu veikšanai iespējamās krīzes laikā.

Paredzēts izvērtēt iespējas uzcelt moduļu tipa slimnīcu koronavīrusa pacientiem, kura varētu pildīt arī citas funkcijas, kad šādu pacientu nebūtu.

Valdība grib iedibināt īpašu starptautiskā koordinatora amatu, lai varētu operatīvi saskaņot jautājumus par karantīnas noteikumiem Lietuvā un citās valstīs, apmainīties ar informāciju par valdības lēmumiem un izveidot pastāvīgus komunikācijas kanālus darbības saskaņošanai.

Lietuva turpinās īstenot ekonomikas veicināšanas plānu Covid-19 krīzes seku pārvarēšanai, izstrādāt un īstenot ilgtermiņa investīciju plānu valsts ekonomikas pārveidei 6,3 miljardu eiro vērtībā "Nākotnes ekonomikas DNS“.

Izglītības nozarē domāts izveidot īpašu tīmekļa portālu pieredzes apmaiņai un labās prakses apguvei tālmācības jomā.

Sabiedrības drošības jomā paredzēts uzraudzīt sociālos tīklus un publisko telpu, lai nepieļautu nepatiesas informācijas izplatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!