Foto: Pixabay
Mājokļu cenu pieauguma temps lielākajā daļā pasaules valstu, visticamāk, ir sasniedzis maksimumu, taču mājokļu pieejamība tuvākajos gados, visticamāk, paliks nemainīga vai pat pasliktināsies, liecina "Reuters" veiktā ekspertu aptauja.

Aptauja, kurā piedalījās vairāk nekā 100 nekustamā īpašuma ekspertu, kas pārstāv astoņus galvenos tirgus – ASV, Kanādu, Lielbritāniju, Indiju, Austrāliju, Jaunzēlandi, Ķīnu un Dubaiju – liecina, ka nākamo divu gadu laikā cenu kāpums visdrīzāk atslābs.

Taču, ņemot vērā, ka lielākā daļa centrālo banku turēs likmes rekordzemā līmenī, mājokļu cenu inflācija visdrīzāk pārsniegs algu kāpumu. Pieaugošās izejmateriālu izmaksas un pieejamu mājokļu piedāvājuma trūkums daudzos tirgos jau pirms pandēmijas visdrīzāk liks cenām augt arī tuvākajā laikā.

"Mājokļu cenu pieaugums ir dzēsis ieguvumus no zemajām procentu likmēm, daudziem cilvēkiem liekot atlikt plānus iegādāties jaunu īpašumu," norāda "Wells Fargo" vecākais ekonomists Marks Vitners.

Uz jautājumu, kā nākamo dažu gadu laikā mainīsies mājokļu pieejamība, vairāk nekā 80% respondentu jeb 77 no 94 aptaujātajiem, sacīja, ka tā pasliktināsies vai paliks aptuveni tāda pati. Gandrīz puse jeb 49% paredzē, ka situācija pasliktināsies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!