Foto: Reuters/Scanpix

Vācijas kanclere Angela Merkele un Francijas prezidents Fransuā Olands pēc piektdien notikušās telefonsarunas solīja darīt "visu, lai nosargātu eiro zonu" tās pašreizējā veidolā.

"Vācija un Francija ir stingri apņēmušās saglabāt eiro zonas integritāti. Tās ir apņēmušās darīt visu, lai nosargātu eiro zonu," sacīts abu līderu kopējā Berlīnē izplatītā paziņojumā.

"Lai to panāktu, [eiro zonas] dalībvalstīm un Eiropas institūcijām ir jāvadās no saviem attiecīgajiem atbildības līmeņiem. Abas valstis uzsver nepieciešamību strauji īstenot vienošanās, kuras Eiropas Savienības  Padome panāca jūnija beigās," teikts paziņojumā.

Iepriekš Olanda padomnieki vēstīja, ka abu eiro zonas lielāko valstu līderi telefonsarunā apspriedīšot ekonomikas krīzi Spānijā.

Francijas prezidents šīs nedēļas vidū paziņoja, ka vēlas, lai "strauji un apņēmīgi tiktu īstenotas" reformas, par kurām tika panākta vienošanās ES samitā jūnijā. Viņš akcentēja, ka ES līderiem savā rīcībā ir jāpiemērojas tempam, kādā finanšu tirgi reaģē uz eiro zonas ekonomiskajām nedienām.

Pagājušajā mēnesī panāktā vienošanās pavēra iespēju tiešā veidā rekapitalizēt grūtībās nonākušas bankas no pastāvīgā eiro zonas glābšanas fonda jeb Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM), nepalielinot finanšu problēmās nonākušu valstu parādus. Tomēr ESM spēkā stāšanās kavējas, jo līdz šim ESM līguma ratifikācija nav notikusi pietiekami lielā skaitā eiro zonas valstu, tostarp Vācijā, kur tā atbilstību konstitūcija turpina izvērtēt konstitucionālā tiesa.

Sākotnēji bija plānots, ka ESM stāsies spēkā 1.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!