Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Microsoft" prezidents Breds Smits jaunākajā "Microsoft" Eiropas Savienības emuārā paziņojis par jaunu solījumu Eiropas Savienībai. "Ja esat ES komerciālā vai publiskā sektora klients, mēs pārskatīsim mūsu pašreizējās datu glabāšanas saistības un sniegsim jums iespēju visus jūsu datus apstrādāt un uzglabāt Eiropas Savienībā."

"Citiem vārdiem sakot, mums nebūs jāpārvieto jūsu dati ārpus ES. Šī apņemšanās attieksies uz visiem "Microsoft" galvenajiem mākoņpakalpojumiem – "Azure", "Microsoft 365" un "Dynamics 365". Mēs nekavējoties sākam darbu pie šīs apņemšanās un līdz nākamā gada beigām pabeigsim visu tās izpildei nepieciešamo inženiertehnisko darbu īstenošanu. Šo plānu mēs saucam par "Microsoft Cloud" ES datu robežu," norādījis Smits.

Viņš teic, ka "Microsoft" mākoņpakalpojumi jau patlaban atbilst vai pārsniedz ES noteiktās vadlīnijas. Jau tagad komerciālā un publiskā sektora klientiem tiek piedāvāts izvēlēties, vai viņu dati tiek glabāti ES. Tāpat daudzus "Azure" mākoņpakalpojumus var konfigurēt tā, lai tie datus apstrādātu ES. "Mēs izmantojam augsta līmeņa šifrēšanas metodes un drošus "Lockbox" risinājumus, kas atbilst pašreizējam normatīvajam regulējumam. Daudzi no mūsu pakalpojumiem ļauj kontrolēt klientu datu šifrēšanu pašiem klientiem, izmantojot klientu pārvaldītas atslēgas (keys). Mēs arī sargājam klientu datus no nesankcionētas jebkuru trešo pušu piekļuves," skaidro Smits.

"Inženiertehniskie darbi plāna īstenošanā ir jau sākti, tāpēc mūsu galvenie mākoņpakalpojumi glabās un apstrādās ES visus mūsu komerciālā un publiskā sektora ES klientu personas datus, ja viņi izšķirsies par šādu izvēli. Šajā plānā ir iekļauti visi diagnostikas un pakalpojumu ģenerētie, kā arī tie personas dati, kurus mēs izmantojam tehniskā atbalsta sniegšanai. Paplašināsim arī tehniskās kontroles, piemēram, "Lockbox" un klientu pārvaldītu datu šifrēšanu visos "Microsoft" pamatmākoņu pakalpojumos. Šis plāns attiecas arī uz Šveici, Islandi, Norvēģiju un Lihtenšteinu," norāda Smits.

Šie uzlabojumi ir daļa no "Microsoft" apņemšanās īstenot ES redzējumu par "Eiropu, kas piemērota digitālajam laikmetam", kā arī akcentēt tehnoloģiju nozares lomu, palīdzot Eiropai īstenot tās digitālos centienus. Papildu komerciālā un publiskā sektora klientu personas datu apstrādei Eiropā Dublinā uzņēmums veido Privātuma inženierijas izcilības centru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!