Foto: AFP/Scanpix
Lietuvas valdības sēdē pirmdien prezentēts jaunās Visaginas atomelektrostacijas koncesijas līgums. Kā paziņojis enerģētikas ministrs Arvīds Sekmoks, sarunas par šo dokumentu paredzēts beigt šīs nedēļas laikā.

Ministrs vēlreiz norādījis, ka kopējā investīciju summa šai projektā sasniegtu piecus miljardus eiro (3,5 miljardus latu), visi projekta partneri tajā piedalītos proporcionāli un Lietuvas saistības nebūtu mazākas par 34%. AES ekspluatācija varētu sākties 2020.-2022.gadā.

Pēc viņa sacītā, projekts tiks īstenots posmos, un katrs no šiem posmiem dos precīzāku atbildi par izmaksām. Tiks mēģināts gādāt, lai pēc iespējas lielāka projekta daļa tiktu īstenota par fiksētām izmaksām, un paredzēts arī atstāt iespējas jaunu investoru piesaistei.

Sekmoks atkārtojis, ka elektroenerģijas ražošanas cena Visaginas atomelektrostacijā būs aptuveni 7-10 centi (1,4-2 santīmi) par kilovatstundu un tā ietvers kodoldegvielas izmaksas, izdevumus par AES apkopi, ekspluatāciju, kārtējiem remontiem, kā arī darbinieku algas, maksājumus slēgšanas fondā un izdevumus par atkritumu apglabāšanu. Vēl 10-15 centus kilovatstundā izmaksās būvniecības kredītu apkalpošana, bet šie rādītāji var svārstīties atkarībā no tā, kādu kapitāla izmaksu daļu segs ārvalstu investori un kādu - pati Lietuva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!