Foto: PantherMedia/Scanpix
Kredītreitingu aģentūra "Moody's" otrdien pazemināja Spānijas kredītreitingu par divām pakāpēm no Aa2 līmeņa līdz A1 ar negatīvu prognozi un brīdināja, ka vēl nav atrasts "ticams" risinājums šīs valsts ekonomiskajai krīzei.

"Moody's" kā reitinga pazemināšanas iemeslu minēja lēnu ekonomikas pieaugumu un milzīgu privātā un valsts sektora parādu.

"Kopš reitingu pārskatīšanas 2011.gada jūlija beigās nav rasts ticams risinājums pašreizējai valsts parāda krīzei, un jebkurā gadījumā būs vajadzīgs laiks, lai pilnībā atjaunotu uzticēšanos politiskās kohēzijas un izaugsmes perspektīvām," atzina "Moody's".

"Spānijas lielās valsts aizņemšanās vajadzību, kā arī Spānijas banku un kompāniju sektora augstā ārējā parāda dēļ [Spāniju] var viegli ietekmēt tālāks finansējuma stress," ko var vēl vairāk saasināt lēns ekonomikas pieaugums, brīdināja "Moody's".

"Moody's" tagad prognozē, ka Spānijas reālais IKP pieaugums 2012.gadā nebūs lielāks par vienu procentu, lai gan iepriekš tas bija prognozēts 1,8% līmenī. Lēnāks ekonomikas pieaugums savukārt apgrūtinās ambiciozo fiskālo mērķu sasniegšanu.

"Moody's" līdzīgu apsvērumu dēļ pirms tam pazemināja Itālijas un Beļģijas kredītreitingus.

Pagājušo ceturtdien cita reitingu aģentūra "Standard and Poor's" (S&P) pazemināja Spānijas kredītreitingu par vienu pakāpi no AA līdz AA- ar negatīvu prognozi, kā iemeslu minot to, ka Spānijas ekonomikas izaugsmes perspektīvas apdraud augsts bezdarba līmenis, smagāki finanšu apstākļi, augsts privātā sektora parāda līmenis un gaidāma Spānijas galveno tirdzniecības partneru ekonomikas izaugsmes palēnināšanās.

S&P arī atzīmēja Spānijas darba tirgus reformas "nepilnīgo stāvokli" un pauda uzskatu, ka "Spānijas banku sistēmas finanšu profils vēl vairāk pavājināsies".

S&P arī brīdināja, ka var tālāk pazemināt kredītreitingu, ja Spānijas ekonomikas stāvoklis pasliktinātos.

S&P pagājušo otrdien pazemināja 10 Spānijas galveno banku, tostarp "Santander" un BBVA, kredītreitingus.

Aizpagājušajā nedēļā Spānijas kredītreitingu par divām pakāpēm no AA+ līdz AA- pazemināja aģentūra "Fitch".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!