Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskā reitingu aģentūra "Moody's" svētdien, 6. martā, samazinājusi Krievijas valdības ilgtermiņa (vietējā un ārvalstu valūtā) un augstākā līmeņa nenodrošinātā (vietējā un ārvalstu valūtā) parāda reitingu līdz "Ca" līmenim (no "B3"). Nākotnes perspektīva ir negatīva, novērtējis "Moody's", prognozējot, ka Krievijas ekonomika 2022. gadā saruks par 7%, bet 2023. gadā turpināsies lejupslīde.

Krievijas reitingu samazinājumu izraisīja "Moody's" vērtējums, ka Krievijas Centrālās bankas (KCB) iniciētā kapitāla kontrole ierobežos pārrobežu maksājumus, tostarp valsts obligāciju parāda apkalpošanu. "Moody's" viedokli apstiprina Nacionālā norēķinu depozitārija paziņojums, ka kuponu maksājumi par Krievijas valdības federālās aizdevuma obligācijām, kuru termiņš bija trešdien, 2. martā, ir izmaksāti tikai vietējiem vērtspapīru turētājiem, ņemot vērā KCB rīkojumu, kas aizliedz maksājumus nerezidentiem.

Tādējādi reitinga pazemināšanu līdz "Ca" līmenim ir izraisījušas nopietnas bažas par Krievijas vēlmi un spēju apmaksāt savas parādsaistības. "Moody's" uzskata, ka saistību nepildīšanas risks ir ievērojami palielinājies.

Negatīvā perspektīva atspoguļo būtiskus riskus makroekonomiskajai stabilitātei, ko rada bargu un saskaņotu sankciju noteikšana pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā un finansiālās sekas, ko rada valsts parāda atmaksas kavēšanās un banku un korporatīvā sektora stress. Bažas par valdības gatavību maksāt un valdības rīcības neprognozējamību investoriem var radīt lielākus zaudējumus nekā vēsturiski noticis iepriekš.

Sankcijas un atbildes pasākumi jau ir izraisījuši būtisku uzticības šoku, kas, iespējams, radīs ilgstošus traucējumus ekonomikā un finanšu sektorā. "Moody's" prognozē, ka Krievijas ekonomika 2022. gadā saruks par 7%, bet 2023. gadā turpināsies lejupslīde. Ilgstoša rubļa vērtības pazemināšanās radīs smagas ekonomiskās sekas augstākas inflācijas un zemāka dzīves līmeņa veidā.

Lai gan ārvalstu valūtas pieplūdums no Krievijas naftas un gāzes eksporta var mīkstināt šo bargo sankciju ietekmi, tas, pēc "Moody's" vērtējuma, neizslēdz ilgstošu ekonomikas uzņēmību pret satricinājumiem. Turklāt Rietumvalstu noteiktās sankcijas pret Krieviju varētu attiekties arī uz šo svarīgo ārvalstu valūtas un valsts ieņēmumu avotu.

Jau vēstīts, ka starptautiskās reitingu aģentūras "Fitch" un "Moody's" 3. martā samazināja Krievijas kredītreitingu līdz investīcijām nepiemērotam jeb tā dēvētajam atkritumu līmenim. "Moody's" Krievijas kredītreitingu samazināja no "Baa3" līdz "B3", bet "Fitch" valsts kredītreitingu pazemināja no "BBB" līdz "B", abām aģentūrām arī nosakot negatīvu nākotnes perspektīvu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!