Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pirmdien naftas cena pasaulē pieauga, tirgus dalībnieku vidū valdot cerībām, ka omikronam būs mazāk postoša ietekme uz ekonomiku, ja tā simptomi būs salīdzinoši viegli, kā arī parādījušās prognozes par Irānas naftas eksporta pieaugumu, raksta "Reuters".

Dienvidāfrika savos ziņojumos par jauno Covid-19 paveidu norāda, ka simptomi ir salīdzinoši viegli, un arī galvenāASV infekcijas slimību amatpersona norādījusi, ka pagaidām neizskatās, ka jaunajam paveidam būtu īpaši liela smaguma pakāpe.

"Brent" cena pieauga par 1,85 dolāriem jeb 2,7% līdz 71,73 dolāriem, savukārt ASV WTI markas cena pieauga par 1,92 dolāriem jeb 2,9% līdz 68,18 dolāriem.

"Ja tuvāko dienu laikā tiks pierādīts, ka omikrons ir mazāk agresīvs, kaut arī turpina izplatīties pasaulē, tad ar 100% pārliecību varu teikt, ka pagājušajā nedēļā sasniegtā atzīme bija ceturkšņa izdevīgākais pirkums," saka brokeru kompānijas "OANDA" analītiķis Džefrijs Helijs.

"Brent" cena šogad ir pieaugusi par 38%, ko veicināja Naftas eksportētājvalstu organizācijas dalībvalstu un tās sabiedroto (OPEC+) lēmums samazināt ražošanas apjomus. Tiesa gan, patlaban naftas cena ir nokritusies, jo oktobrī tā sasniedza trīs gadu augstāko atzīmi – 86 dolārus.

Pagājušajā nedēļā OPEC+ lēma turpināt janvārī palielināt mēneša ražošanas apjomus par 400 tūkstošiem barelu dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!