Foto: undefined
Naftas cenas aizvadītajā nedēļā pasaules tirgos kopumā kāpa. Tomēr naftas cenas tā arī nespēja noturēties virs 50 ASV dolāriem par barelu, kuri pirmo reizi pēdējo septiņu mēnešu laikā tika sasniegti ceturtdien.

"Cilvēki uztraucas, ka ar šādām cenām naftas ražošana rūkdama atgriezīsies [kādreizējos līmeņos]," naftas cenu kritumu pēc 50 ASV dolāru robežas sasniegšanas aģentūrai "Reuters" skaidroja "Price Futures Group" enerģētikas tirgu analītiķis Fils Flins. Analītiķi arī pieļauj, ka 50 ASV dolāru robežas pārvarēšana naftas cenām varētu būt problemātiska vēl vairākas nedēļas.

Cenu kāpumu veicināja naftas piegāžu samazināšanās no Kanādas, kurā naftas ieguve pēc plašajiem mežu ugunsgrēkiem vēl nav atjaunojusies kādreizējos apmēros, kā arī nemieri lielākajā Āfrikas naftas eksportētājvalstī Nigērijā. Vienlaikus naftas tirgu apskatnieki norāda, ka abi šie iemesli ar laiku noteikti tiks novērsti un naftas cenas neietekmēs ilgstoši.

Tāpat naftas cenas uz leju spieda ASV dolāra kursa kāpums, jo naftas cenas tiek izteiktas dolāros.

Nākamajā nedēļā ir paredzēta Naftas eksportētājvalstu organizācijas (OPEC) sanāksme. Tādēļ vislielākā uzmanība varētu tikt pievērsta Saūda Arābijas un Irānas cīņām par tirgus daļām naftas tirgū.

Nedēļa sākās ar to, ka pirmdien naftas cenas pasaulē kritās, investoriem gaidot datus par ASV komerciālo degvielas rezervju dinamiku. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā pirmdien kritās par 0,33 ASV dolāriem - līdz 48,08 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā Londonas biržā saruka par 0,37 dolāriem - līdz 48,35 dolāriem par barelu.

Naftas cenas pasaulē otrdien pieauga un Ņujorkas biržā sasniedza pēdējo septiņu mēnešu augstāko līmeni. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā otrdien pieauga par 0,54 ASV dolāriem - līdz 48,62 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā Londonas biržā kāpa par 0,26 dolāriem - līdz 48,61 dolāram par barelu.

Naftas cenas pasaulē trešdien pieauga. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā trešdien pieauga par 0,94 ASV dolāriem - līdz 49,56 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā Londonas biržā kāpa par 1,13 dolāriem - līdz 49,74 dolāriem par barelu.

Ņujorkas biržā naftas cenas ceturtdienas rītā pārsniedza 50 ASV dolārus par barelu pirmoreiz kopš pērnā novembra, ko veicināja datu publicēšana par ASV komerciālo degvielas rezervju samazināšanos. Tomēr ceturtdien kopumā naftas cenas atkal kritās, jo tirgus dalībnieki šaubījās par to, cik pamatots ir cenu kāpums. Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā ceturtdien kritās par 0,08 ASV dolāriem - līdz 49,48 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā Londonas biržā saruka par 0,15 dolāriem - līdz 49,59 dolāriem par barelu.

Piektdien Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā bija 49,33 ASV dolārs par barelu, kas ir par 1,9% vairāk nekā iepriekšējās darba nedēļas beigās. Savukārt Londonas biržā "Brent" markas jēlnaftas cena piegādēm jūlijā bija 49,32 dolāri par barelu, kas ir par 1,2% vairāk nekā pirms nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!