Naftas cenas pasaulē trešdien turpināja pieaugt, reaģējot uz ASV Enerģētikas informācijas administrācijas prognozēm par pasaules naftas rezervju samazinājumu šā gada otrajā pusē, raksta ārvalstu mediji.

"Brent" cena augusta piegādēm pieauga par 0,69% līdz 72,72 dolāriem par barelu, bet ASV jēlnaftas cena pieauga par 0,67% līdz 70,52 dolāriem par barelu.

Abu naftas veidu kontraktu cena 4. jūnijā sasniedza vairāku gadu augstāko atzīmi, taču pēc tam cena nedaudz nokritās. Pēc aģentūras izteiktajām prognozēm cena atkal uzņēmusi augšupejošu virzienu.

""Brent" cena vēlreiz sasniegusi divu gadu augstāko atzīmi, un to balsta aģentūras jūnija prognoze, kas atgādina par krītošajām pasaules naftas rezervēm un pasaules naftas pieprasījuma atjaunošanos," skaidro "IG" stratēģis Jīps Huns Rongs.

Vēl viens faktors, kas rada spiedienu uz naftas cenām, ir ASV un Irānas sarunas par sankciju atvieglošanu Irānas naftas piegādēm, taču neizskatās, ka tās tik ātri atrisināsies, raksta "S&P Global".

Enerģētikas aģentūras eksperti gan prognozē, ka gada otrajā pusē situācija stabilizēsies, jo ražošanas apjomi pielāgosies augošajam pieprasījumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!