Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama paudis mērenu optimismu par iespēju  panākt republikāņu un demokrātu kompromisu, kas nepieciešams, lai novērstu Savienoto Valstu ekonomikas nokrišanu no tā dēvētās fiskālās klints.

Piektdien pēc tikšanās ar  Pārstāvju palātas spīkeru republikāni Džonu Bēneru, Senāta republikāņu mazākuma līderi Miču Makonelu, Senāta demokrātu vairākuma līderi Hariju Rīdu un Pārstāvju palātas demokrātu mazākuma līderi Nensiju Pelosi ASV prezidents žurnālistiem sacīja: "Šodien mums bija konstruktīva tikšanās.. Esmu mēreni optimistisks, ka vienošanos var panākt."

Viņš uzsvēra, ka ASV sabiedrība "nebūs iecietīga pret to, ja mēs politiski paši ievainosim savu ekonomiku", ja vienošanās netiks panākta.

Makonels teica, ka ir "cerību pilns un optimistisks", ka vienošanos izdosies panākt, piebilstot, ka vienošanos varētu nodot deputātiem apstiprināšanai svētdien.

Pēc amatpersonu neoficiāli teiktā, vienošanās varētu bloķēt paredzēto nodokļu palielināšanu vidusšķirai, bet nodokļi tiktu palielināti bagātākajiem.

Obama arī sacīja, ka gadījumā, ja vienošanās tiks panākta, bet to neatbalstīs Kongress, viņš varētu iesniegt Kongresā pagaidu pasākumu paketi. Tā ļautu saglabāt nodokļu atvieglojumus vidusšķirai un dotu iespēju saņemt bezdarbnieka pabalstu ilgtermiņa bezdarbniekiem, līdz tiks izstrādāts un pieņemts galīgais risinājums.

Obama ir saīsinājis savas Ziemassvētku brīvdienas Havaju salās un ceturtdien atgriezās Vašingtonā, lai atsāktu sarunas par fiskālās klints novēršanu. Sākotnēji viņš plānoja pavadīt brīvdienas Havaju salās līdz otrdienai, 1.janvārim. Ceturtdien Vašingtonā no brīvdienām atgriezās arī Kongresa deputāti.  

Tā sauktā fiskālā klints ir automātiska tēriņu samazināšana un nodokļu paaugstināšana no 1.janvāra,. ko paredz pašlaik spēkā esošie likumi par budžetu un nodokļiem. Šādas tēriņu samazināšanas un nodokļu paaugstināšanas dēļ pastāv risks, ka ASV ekonomika ieslīgs atpakaļ recesijā.  Obamam un republikāņu kongresmeņiem ir jāpanāk kompromiss, lai novērstu fiskālo klinti.

ASV finanšu ministrs Timotijs Gaitners trešdien brīdināja, ka valdība pirmdien, 31.decembrī, sasniegs Kongresa noteiktos valsts parāda griestus - 16,39 triljonus ASV dolāru (8,7 triljonus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!