Foto: EPA/LETA
Panika naftas tirgū piektdien norimst, un naftas cenas samazinās, jo viena no lielākajām naftas eksportētājām pasaulē Saūda Arābija palielināja ieguves apmērus par 700 tūkstošiem barelu diennaktī, lai šādi kompensētu piegāžu deficītu, kādu izraisīja piegāžu pārtrūkšana no vardarbības plosītās Lībijas.

"Brent" jēlnaftas nākotnes līgumu cenas pēcpusdienā samazinājās līdz 111,38 ASV dolāriem barelā pretstatā 113,91 ASV dolāram no rīta. Ceturtdien naftas cenas vienā tirdzniecības brīdī bija sasniegušas 119,79 ASV dolārus barelā. ASV gaišās jēlnaftas cena pēcpusdienā samazinājās līdz 96,80 ASV dolāriem pretstatā 99,20 ASV dolāriem iepriekš.

Saņemtas ziņas, ka Saūda Arābija pašlaik ir sākusi piegādāt tirgum vairāk nekā deviņus miljonus barelu naftas dienā jeb par 700 tūkstošiem barelu vairāk nekā līdz šim.

"Mēs esam sākuši iegūt vairāk nekā deviņus miljonus barelu naftas dienā. Mums ir lielas ražošanas jaudas," aģentūrai "Reuters" sacīja kāds informēts Saūda Arābijas naftas industrijas pārstāvis, kas nevēlējās atklāt savu vārdu.

Aplēsēs rāda, ka Lībijā nemieru dēļ naftas ieguves apmērs ir krities par 500 līdz 750 bareliem diennaktī, tomēr Itālijas naftas kompānija ENI lēš, ka ieguve varētu būt samazinājusies pat par 1,2 miljoniem barelu diennaktī.

Pašlaik nemiernieku kontrolē ir nonākuši lielākie Lībijas jēlnaftas un naftas produktu termināļi uz austrumiem no galvaspilsētas Tripoles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!