Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tiesvedībā, kurā miljardieris Īlons Masks tiek apsūdzēts par piradmīdshēmas organizēšanu, izmantojot kriptovalūtu "Dogecoin", paplašinājusi cietušo un apsūdzēto loku, ziņo "Reuters".

Ekscentriskais bagātnieks Īlons Masks, kurš pēdējos gados ir iekūlies virknē dažādu skandālu, ilgus gadus ir bijis kaismīgs kriptovalūtu idejas aizstāvis un atbalstītājs. Viņa ieraksti mikroblogošanas vietnē "Twitter" bieži vien ir izraisījuši gan strauju kriptovalūtu vērtības kāpumu, gan kritumu.

Apsūdzētājs ir kāds investors Kīts Džonsons, kurš, kā liecina jūnijā izvirzītā sūdzība, uzskata, ka miljardieris izmantoja savu statusu, lai mākslīgi uzpūstu kriptovalūtas "Degocoin" vērtību. Tagad viņam pievienojušies vēl septiņi cietušie. Viņi apgalvo, ka Masks apzināti veidoja piramīdshēmu. Apsūdzēto lokam pievienota Maska uzņēmums "Boring".

Dokumenti, kas iesniegti Manhetenas Federālā tiesā liecina, ka miljardieris, viņa kompānijas - kosmosa komercializācijas uzņēmums "SpaceX", elektroauto ražotājs "Tesla" un tuneļu rakšanas jaunuzņēmums "Boring" tiek vainoti "Dogecoin" cenas mākslīgā pacelšanā par 36 tūkstošiem procentu divu gadu laikā. Sūdzībā teikts, ka, lai gan Masks un pārējie apsūdzētie ir zinājuši, ka kriptovalūtai nav vērtības, tās cena tika audzēta, lai nopelnītu desmitiem miljardus dolāru.

Masks gan ir turpinājis apgalvot, ka atbalstīs "Dogecoin", kas agrāk tika saukta par "joku-monētu", jo, pat salīdzinot ar "Bitcoin" un "Ethereum", kas vēl aizvien tiek uzskatīti par īpaši nedrošiem riska aktīviem, uzskatāma par nenopietnu investīciju.

Tiesvedībā no Maska un pārējiem tiek pieprasīti 258 miljardi dolāru.

Pērn maija "Dogecoin" digitālā monēta tika pārdota par 74 centiem, bet šogad, kad ir iestājusies kriptoziema, tā cena ir ap sešiem centiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!