Foto: ru.delfi.lt

Lietuvas Vides departaments vērsies ar civilprasību 48 miljonu eiro apmērā pret kartona un higiēnas papīra ražotāja "Grigeo" meitasuzņēmumu "Grigeo Klaipeda", kas bija iesaistīts pirms gada sabiedrības uzmanības centrā nonākušajā Kuršu jomas piesārņošanas skandālā.

Prasība par videi nodarītā materiālā kaitējuma atlīdzināšanu krimināllietā iesniegta Klaipēdas apgabala prokuratūrai, paziņojusi Vides departamenta vadītāja Olga Vebriene.

Kā ziņots, pērn janvāra sākumā vērienīgā tiesībsargājošo iestāžu un vides dienestu darbinieku operācijā atklājās, ka uzņēmums pa īpaši izveidotiem apvedceļiem ieplūdinājis Kuršu jomā nepilnīgi attīrītus notekūdeņus, un prokuratūra sāka izmeklēšanu.

"Atgādināšu, ka sākotnējā civilprasības summa 2020. gada martā sasniedza 3,9 miljonus eiro. (..) Kaitējums aplēsts, stingri balstoties uz pirmstiesas izmeklēšanā savāktajiem un iesniegtajiem datiem un dokumentiem. (..) Nešaubos, ka šī lieta kļūs par precedentu," uzsvērusi Vebriene.

"Vides departamentam šī lieta kļūs par zināmu lūzuma punktu. Tas vienlaikus ir gan acīmredzams pārmetums, gan pierādījums, ka pārmaiņas nāk, pat ja tās cenšas apiet ar līkumu," viņa norādījusi.

Departamenta vadītāja piebildusi, ka videi nodarītais kaitējums aprēķināts saskaņā ar šobrīd spēkā esošo metodiku, bet nav sīkāk skaidrojusi, kā summa izaugusi no 3,9 līdz 48 miljoniem eiro.

"Visus materiālus gatavoja mūsu inspektori, viņi veica šo ārkārtīgi rūpīgo un svarīgo darbu un ieguva tādu summu. Konkrētas detaļas nevaru minēt, jo pašlaik notiek pirmstiesas izmeklēšana," Vebriene sacījusi Lietuvas sabiedriskajam radio.

Klaipēdas apgabala prokuratūras prokurore Gina Skersinskīte ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi, ka civilprasība pievienota prokuratūras veiktajai pirmstiesas izmeklēšanai, kuras materiāli tiks nodoti tiesai, bet nav varējusi pateikt, kad tas notiks.

Janvāra sākumā, gadu pēc "Grigeo Klaipeda" piesārņojuma skandāla, prokurore izteicās, ka pirmstiesas izmeklēšana nonākusi finiša taisnē un lieta tiesā varētu nonākt jau visā drīzumā.

Tobrīd viņa sacīja, ka par piesārņošanu atbildīgajām personām varētu draudēt brīvības atņemšana uz laiku līdz sešiem gadiem, bet uzņēmumam "Grigeo Klaipeda" - naudas sods līdz pieciem miljoniem eiro.

Aizdomās turamo statuss šai lietā ir astoņām fiziskajām personām un uzņēmumam "Grigeo Klaipeda". Kā izteikusies prokurore, tas, kuri aizdomās turētie stāsies tiesas priekšā un vai starp viņiem būs "Grigeo" grupas lielākais akcionārs Gintauts Pangonis, noskaidrosies, kad lieta tiks nodota tiesai.

Iepriekš ziņots, ka aizdomās turamo skaitā ir gan Pangonis, gan "Grigeo Klaipeda" vadītājs Toms Eikins, kas šai amatā gan stājās tikai pavisam neilgi pirms piesārņošanas skandāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!