Foto: Reuters/Scanpix
Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch")mainījusi ASV suverēnā reitinga prognozi no stabilas uz negatīvu. Pats reitings gan saglabāts augstajā – "Aaa" līmenī. Negatīva prognozē nozīmē, ka pastāv 50 % varbūtība, ka reitings var tikt pazemināts tuvāko divu gadu laikā, otrdien informē aģentūra AFP.

"Fitch" izplatītajā paziņojumā norādīts, ka, neraugoties uz ASV ekonomikas lielo potenciālu, pastāv " būtiskas šaubas" par tās turpmāko attīstību.

"Fitch" analītiķi atzīmē, ka galvenais faktors, kas licis mainīt prognozi, bija tā dēvētās ASV Kongresa " superkomitejas" , kurā ietilpst gan republikāņi, gan demokrāti, nespēja vienoties par valsts budžeta deficīta samazināšanu.

Informācija par "Fitch" lēmumu pārādījās jau pēc ASV biržu slēgšanas pirmdien, līdz ar to sekas gaidāmas otrdien.

Jau ziņots, ka 10. augustā reitingu aģentūra "Standard & Poors" "S ;P" pazemināja ASV kredītreitingu ilgtermiņa saistībām par vienu pakāpi - līdz "AA+" līmenim, nosakot reitingam negatīvu nākotnes perspektīvu. Kredītreitinga pazemināšana ir ASV vēsturē nebijis gadījums. Iepriekš ASV kredītreitings bija "AAA līmenī", kas apliecināja augstu uzticības līmeni valsts kredītsaistībām.

ASV kredītreitinga pazemināšana satricināja pasaules fondu tirgus, kuros sākās lejupslīde, kuru ik pa laikam nomaina drudžaina izaugsme, kas gan nespēj ilgi noturēties.

Analītiķi brīdina, ka tuvākajās nedēļas tirgi atradīsies nestabilā situācijā par spīti septiņu lielāko pasaules ekonomiku jeb G7 valstu un Eiropas Centrālās bankas apņēmībai darīt visu, lai stiprinātu finanšu stabilitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!