Referendumus parasti nevar atdot atpakaļ kā preces veikalā, ja secināts, ka tās ir bojātas, taču "Brexit" gadījumā varbūt tā tomēr vajadzētu darīt, savā blogā raksta britu miljardieris, "Virgin Group" dibinātājs sers Ričards Brensons.

"Tikai neilgi pēc rezultātu uzzināšanas "Brexit" atbalstītāji saprata, ka ir atvēruši Pandoras lādi un lēmumam būs lērums negatīvu seku. Pats ļaunākais, ka viņi drīz vien saprata, ka kampaņas organizētāji viņus ir maldinājuši," raksta Brensons, kurš atgādina, ka dažas stundas pēc rezultātu paziņošanas, viens no konservatīvo spēku līderiem Naidžels Farāžs atzina, ka kampaņas pārstāvji pieļāvuši kļūdu, solot, ka "Brexit" gadījumā 350 miljoni sterliņu mārciņu ik nedēļu papildinātu nacionālo veselības aprūpes sistēmu (NHS).

"Un tas vēl nav viss," turpina Brensons. "Kampaņas aizstāvji ieteica pilsoņiem neklausīties "ekspertos" un "panikas cēlējos", jo ar ekonomiku arī pēc Eiropas Savienības (ES) pamešanas viss būšot kārtībā. Taču jau dienu pēc referenduma globālais akciju tirgus "Brexit" ietekmē zaudēja vairāk nekā divus triljonus ASV dolāru, bet Lielbritānijas tirgus vienas dienas laikā zaudēja krietni vairāk naudas, nekā valsts ieguldījusi kopienā kopš pievienošanās laika. Šie zaudējumi ietekmēs cilvēku pensijas, darbvietas, algas, valdības ieņēmumus, kas galu galā novedīs pie recesijas, kas par vēl sarežģītāku uzdevumu padarīs publisko pakalpojumu nodrošinājumu," sacīja miljardieris.

"Mārciņa nokritās līdz zemākajam līmenim 31 gada laikā, tas tieši ietekmē Lielbritānijas importa rādītājus un cilvēkus, kas devušies ceļojumos ārzemēs," raksta Brensons.

"Lēmums par Lielbritānijas nākotni tika pieņemts, balstoties uz nepatiesiem solījumiem, kas piespieda 17 miljonus no valsts 46 miljoniem balsstiesīgo nobalsot tā kā viņi nobalsoja. Divu gadu laikā "Brexit" rezultāti stāsies spēkā, bet referenduma sekas uz ekonomiku un sabiedrību jūtam jau šobrīd. "Brexit" ir sašķēlis valsti vairāk nekā jebkuri citi notikumi, kas piedzīvoti pēdējo gadu laikā. Ņemot vērā "Brexit" kampaņas maldināšanas taktiku, parlamentam nopietni jārespektē petīcija, kurā trīs miljoni pilsoņi pieprasa rīkot atkārtotu referendumu. Alternatīva ir noskatīties, kā strauji samazināsies Lielbritānijas veselība un labklājība."

Brensons atgādina Farāža pirms dažiem mēnešiem intervijā pausto, ka tad, ja referenduma rezultāti būtu ļoti līdzīgi un Lielbritānija tomēr paliktu ES, viņš pieprasītu atkārtotu balsojumu. Viņš izteicies, ka "par" nometnei jāuzvar ar balsu vairākumu, iegūstot divas trešdaļu balsu, lai valsts tiešām arī paliktu ES.

Brensons uzskata, ka Farāžam tagad būtu godīgi jāpieņem trīs miljonu cilvēku petīcijā paustā vēlme pēc atkārtota referenduma.

Jau vēstīts, ka par izstāšanos no ES nobalsojuši 52 % vēlētāju, kamēr par palikšanu – 48 %.

Reaģējot uz referenduma rezultātiem, britu mārciņas vērtība attiecībā pret ASV dolāru jau nokritusi līdz zemākajam līmenim kopš 1985. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!