Foto: DELFI
Globālā Vīna tūrisma organizācija (GWTO) biedru statusā uzņēmusi trīs vīna darītavas, kas pieder Krievijas uzņēmējiem, kuriem noteiktas starptautiskas sankcijas saistībā ar Maskavas izvērsto pilna apmēra karu Ukrainā.

GWTO oficiāli uzņēmusi vīna darītavas "WinePark", kas atrodas Krievijas okupētajā Krimā, kā arī "Château de Talu" un "Abrau-Durso", kas abas atrodas Krasnodaras novadā. Uzņemšana notika Pirmajā vīna tūrisma forumā, ko GWTO 12.maijā rīkoja Krievijas Krasnodaras novada Abrau-Djurso ciemā.

"Abrau-Durso" pieder Borisam Titovam, kurš ir bijušais Krievijas prezidenta uzņēmēju tiesību komisārs. Titovs savu uzņēmēja karjeru sāka 90.gados Krievijas un Nīderlandes naftas tirdzniecības uzņēmumā "Urals", kur viņš sadarbojās ar Vladimira Putina ciešu draugu Genādiju Timčenko. Titova un Timčenko biznesa attiecības gadu laikā nav vājinājušās. 2018.gadā Timčenko piederoši uzņēmumi no "Abrau Group" iegādājās kompāniju "Lazurnaja Jagoda", kam pieder Putina pilī Gelendžikā esošie vīna dārzi. Titovam sankcijas par viņa tuvajām attiecībām ar Timčenko un Putinu noteikusi Lielbritānija.

"Château de Talu" pieder Olgai Tkačovai, bijušā Krasnodaras novada gubernatora un kādreizējā Krievijas lauksaimniecības ministra Aleksandra Tkačova sievai. Tkačovs ir viens no Krievijā lielākajiem zemes īpašniekiem - pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā viņam piederošās lauksaimniecības zemes platība sasniedza 1,1 miljonus hektāru. Laikraksta "Wall Street Journal" veikta izmeklēšana liecina, ka pēc pilna apmēra kara izvēršanas Ukrainā Tkačova lauksaimniecības komplekss sagrāba vairāk nekā 160 000 hektāru lauksaimniecības zemes okupētajās Ukrainas teritorijās, kas iepriekš piederēja ukraiņu lauksaimniekiem. Tkačovam sankcijas noteikusi Austrālija, Lielbritānija, Eiropas Savienība un Kanāda.

Krimas vīna darītava "WinePark" atrodas bankai "Sberbank" piederošā kūrortā "Mriya Resort & Spa", kuram ASV sankcijas noteica 2018.gada novembrī. Papildus tam, ka pati vīna darītava ir sankcijām pakļautas bankas īpašums, GWTO faktiski atzina pussalas aneksiju, piešķirot Jaltas vīna darītavai Krievijas uzņēmuma diplomu.

GWTO ir 2020.gadā dibināta organizācija, kas veicina vīna tūrismu. Tās mītne atrodas Madridē, bet organizācijas vadītājs ir Spānijas Vīna tūrisma asociācijas prezidents Hosē Vidals.

Lai gan GWTO nosaukumā ir vārds “globāls”, organizācijā līdz šim bija biedri no tikai deviņām valstīm - Argentīnas, Brazīlijas, Bulgārijas, Dienvidāfrikas Republikas, Francijas, Grieķijas, Ķīnas, Spānijas un Urugvajas.

Pēc pilna mēroga Krievijas iebrukuma Ukrainā GWTO būtiski mainīja savu stratēģiju. Organizācija nepārtrauca savu aktīvo darbību Krievijā un izvēlējās nodalīt savu mediju programmu Krievijai no tās, kas paredzēta pārējai pasaulei. Pēdējā informācija par GWTO darbību Krievijā datēta ar 2021.gadu, kad tā sadarbojās ar Krievijas Nacionālo kulinārijas asociāciju. GWTO ir arī pārstāvniecība Krievijas Starptautiskajā Vīna tūrisma akadēmijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!