Foto: Reuters/Scanpix
Grieķijas premjera Alekša Cipra partijas biedri brīdinājuši valsts premjeru, ka pārāk liela solidaritāte ar starptautiskajiem aizdevējiem Atēnās tiks uztverta kā valsts nodevība, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Vēstīts, ka vēlā pirmdienas vakarā Briselē noslēgusies eirozonas līderu ārkārtas sanāksme par situāciju Grieķijā. Sanāksmes rezultāti vairojuši cerības par vienošanās iespējamību, un nu Eiropa Atēnām devusi pēdējās 48 stundas, lai noprecizētu reformu piedāvājumu.

Tikmēr radikālās "Syriza" biedri jau brīdinājuši Cipru, ka viņš riskē kļūt par valsts nodevēju.

"Syriza" komunistu flanga pārstāvji aģentūrai "Bloomberg" norādījuši, ka aizvien iebilst pret stingriem reformu plāna punktiem, tādējādi pamatīgi apgrūtinot Cipra iespējas atrast kompromisu starp radikāli labējo "Syriza" un starprautiskajiem aizdevējiem.

Statis Leotsakos atgādināja partijā valdošo uzskatu, ka Vācija un citi aizdevēji primāri vēlas nevis panākt vienošanos, bet pazemot Grieķiju. "Viņi vēlas nodot vēstījumu, ka ir tikai viena iespējamā eirozonas politika," sacījis politiķis.

"Bloomberg" arī pieļauj, ka viens kļūdains solis, kas pieļauts sarunās ar aizdevējiem, var pašreizējām premjeram maksāt amatu valdībā. Medijs atgādina, ka tieši pārlieku liela sadarbība ar aizdevējiem bijusi par iemeslu abu iepriekšējo valdību krišanai.

Jau ziņots, ka Grieķijas sarunas ar ES, Eiropas Centrālo banku (ECB) un Starptautisko Valūtas fondu (SVF) par pēdējo 7,2 miljardus eiro lielo maksājumu, kas varētu tikt piešķirts Atēnām starptautiskās finansiālās palīdzības ietvaros, šonedēļ izvērtušās arvien asākā vārdu apmaiņā, un amatpersonas sāka jau atklāti apspriest iespējamo Grieķijas aiziešanu no eirozonas.

Vēstīts, ka Grieķijai 30.jūnijā jāatmaksā SVF 1,6 miljardi eiro, bet jūlijā un augustā vēl 6,7 miljardi ECB, un, nesaņemot pēdējo aizdevuma maksājumu, Atēnām draud reālas maksātnespējas briesmas, kas valsts palikšanu eirozonā padarīs par faktiski neiespējamu.

Tikmēr valsts iedzīvotāji, baidoties no banku sistēmas sabrukuma, strauji tukšo savus banku kontus, izņemot ievērojamus naudas līdzekļus - kopš šī gada sākumā, kā liecina "Bloomberg" informācija, no Grieķijas bankām izņemti jau teju 30 miljardi eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!